Blog

Sok országban, Európában és Ázsiában egyaránt, a bodza (Sambucus nigra) nem csupán egy növény, hanem egy teljes kulturális és hiedelemrendszer része. Különleges illata és megjelenése mellett a bodza szoros kapcsolatban áll a mágia és a boszorkányság világával, legendái és gyógyító tulajdonságai révén évezredek óta része a mindennapoknak.

A természet gyógyító ereje mindig is lenyűgözte az embereket, és a fenyőfa áldásos hatásai ebben nem kivétel. A népi gyógyászat régóta ismeri és alkalmazza a fenyő fiatal tűleveleinek és rügyeinek jótékony hatásait. Ezek a növényrészek főzetében vagy szirup formájában ajánlottak légúti problémák, megfázás, köhögés és torokfájás esetén.

2023.10.16 10:40

A kézműves termékek népszerűsége rohamosan nő, és a fogyasztók egyre inkább értékelik azokat a termékeket, melyek mögött egy egyedi és hagyományos gyártási folyamat áll. A Banyaerő, mely a kézműves termékek piacán egyre ismertebbé válik, kifejezetten elkötelezett a minőségi és autentikus termékek iránt. A Banyaerő által készített termékek nem csupán magas minőségűek, hanem a kézművesség szellemiségét is hordozzák magukban.

A kézműves fagylalt, szörp, és pálinka csak néhány példa a kézműves termékek széles köréből, melyek a közelmúltban az élelmiszeripar egyik kiemelkedő trendjévé váltak. De vajon csak egy újabb divathóbortról van szó, vagy valóban a legjobb dolog, ami az élelmiszeriparral történt az elmúlt 50 évben?

Mi Teszi Kézművesnek?

A kézműves jelző nem csupán egy üres frázis; szigorú és pontosan meghatározott kritériumokat kell teljesítenie annak a terméknek, mely ezzel a címkével rendelkezik. A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete által megvizsgált szabályozás szerint a kézműves termékek előállítása során különös gondosság, "mívesség", kézi munkavégzés, és szaktudás dominál.

A Magyar Élelmiszerkönyv 2-109-es irányelve alapján kézművesnek az az egyedi jelleggel bíró termék minősül, melynek előállítása során a kézi munkavégzés, emberi erőfeszítés, irányítás és tapasztalat dominál. Az előírások szerint a termékeknek nem tartalmazhatnak pótanyagokat, beleértve a mesterséges színezékeket, aromákat, édesítőszereket és ízfokozókat.

Magyarországon is korábban kezdődik a tavaszi virágzás klímaváltozás hatására. Sőt egyes gombák is meglepő időpontban jelennek meg hazánkban. Mi is találtunk lila pereszkét februárban, sőt a Római Parti Piacon, március végén már májusi pereszkét kínáltunk a vásárlóknak.

 

Jó pár éve lehetőségünk van arra, hogy személyi jövedelemadónk egy százalékát ne a központi költségvetésbe fizessük be, hanem egy általunk méltónak találat civil szervezet számára ajánljuk fel. Bár ez a felajánlás nem kerül semmibe az adózónk, sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel. És bár ez egy-egy adózó esetben pár ezer forintot jelent, összességében milliárdok kerülhetnek a köz érdekében működő egyesületekhez, alapítványokhoz. Bár sok esetekben nem feltűnőek, ezek nélkül az egyesületek, alapítványok nélkül nem olyan lenne az életünk, mint most. Hiszen civil szervezetek gondoskodnak a kultúráról, sportról, a természeti értékeik védelméről, de ellátják, gondozzák a szociálisan rászorultakat is. Azaz mindenféle feladatot ellátnak, melyek fontosak, de az állam, a szűkülő költségvetés nem képes ellátni. 

 

A "Tányérodon az Erdő" egy különleges könyv, ami nem csak az ételre, hanem a természetre és annak védelmére is összpontosít. Ez az útikalauz egyaránt inspiráló és oktató, hiszen felkutatja és bemutatja a gombák világát, miközben hangsúlyozza a fenntarthatóság fontosságát.

Különleges fajjal van dolgunk, amely dacolva az időjárás viszontagságaival, szeptember és április között – erdőkben, folyópartokon, kertekben és parkokban, lombos fák törzsén vagy korhadó faanyagon – fejleszti csoportosan megjelenő, néha még a hó alól is előbújó termőtesteit. A téli fülőke (Flammulina velutipes) kalapja 2-8 cm átmérőjű, eleinte domború, majd ellaposodó, méz- vagy okkersárga színű, közepén gyakran sötétebb tónusú. Rendkívül jellegzetes ez az első fagyok után, fatörzsek kérge alól és tuskókból csoportosan előbújó élénk rozsdasárga gomba. Kis méretű (3-10 cm), domború kalapjának felszíne jellegzetesen nyálkás. Halványsárga lemezei távol állók, rostos tönkje a tövénél bársonyos felületű.

A karácsonyi ünnepek alkalmával a konyhák megtelnek a különféle ízű és illatú fogásokkal, és egy kiválóan kihasznált összetevő ebben a varázslatos időszakban a gomba. Ezek a kis csodák nem csak gazdag ízvilágot hoznak az ételekbe, de kiváló tápanyagforrások is. Ebben a cikkben felfedezzük, miért érdemes beilleszteni a gombákat az ünnepi menübe, és bemutatjuk, milyen népszerű gombafajtákat választhatsz a karácsonyi készülődés során. Készülj fel egy egészséges és ízletes ünnepi szezonra a gombák segítségével!

 

"A Tányérodon az Erdőt" egy lenyűgöző és egyedülálló szakácskönyv, amely nem csupán finom recepteket kínál, hanem egy valódi utazásra invitál minket a gombák rejtélyes világába. E könyv nem csupán ételt kínál az asztalunkra, hanem egy egész birodalmat nyit meg előttünk - a gombák birodalmát.

2023.10.16 10:40

A gombagyűjtés évszakonként változó kaland, mely során tavasszal előbújnak az első ehető gombák, s májusban robban be a szezon. A gombászok izgalommal várják a nyári esőket, amikor ismét felpezsdül a természet, s az őszi hónapokban a különleges ízű gombák válnak a gyűjtők kulináris felfedezéseivé. Az alábbiakban kibontakozik a gombagyűjtés évszakonkénti csodálatos világa és annak változatos kihívásai.

2023.10.16 10:40

Az őszi gombák Magyarországon különleges és gazdag gyűjteményt kínálnak azoknak, akik szeretik a természetet és a gombászatot. Az őszi erdők és mezők rejtőznek azok a csodálatos csemegegombák, amelyekkel az emberek évszázadok óta táplálják magukat. Ezek az ízletes és változatos gombafajták nemcsak finomak, hanem egészségesek is, és az őszi séták során is megtalálhatók.

  2023.10.11 10:40

  Gombászként kicsit másképp tekint az ember egy fenyőerdőre, mint egy természetvédő. Magyarországon a fenyőerdők nem őshonosak, ezért sem az erdészek, sem a természetvédők nem rajonganak értük. A legtöbb fenyvest a 20. század elején telepítették be részben gazdasági, részben a Kárpátok fenyvesei iránt érzett nosztalgikus okoknál fogva.

  Legnépszerűbb gombáink közé tartozik a rókagomba, látványos, finom, könnyen felismerhető. Ezért különösen fájó, hogy egyre kevesebbet találkozhatunk ezzel a fajjal, főleg városaink, különösen Budapest környékén. Sajnos nem egy különleges természeti jelenség vagy természeti változás áll az eltűnés hátterében, hanem az ember életterének növekedése.

   

   

  A társadalom, a gazdaság és a természet kölcsönösen összekapcsolódó rendszert alkotnak, amelyek kölcsönhatásban állnak egymással. Az egységes megközelítés kulcsfontosságú annak érdekében, hogy fenntartható és prosperáló jövőt teremtsünk. A gazdasági döntések hatással vannak a társadalomra és a természetre, ugyanúgy, ahogy a társadalmi és környezeti tényezők befolyásolják a gazdaságot.

   

  Október 1-én egy izgalmas, rejtélyes nyomozós túrán vettünk részt a Pilisszentkereszti erdőben, és örömmel jelentjük, hogy a program minden várakozásunkat felülmúlta. 15 résztvevővel a sorok közötti nyomok és QR kódok világába kalandoztunk, hogy kiderítsük Elek tragikus halálának titkát. A természet csodái és a rejtélyek világa mindig is lenyűgöztek minket, és most egy könyv is segített nekünk jobban megérteni ezt a különleges birodalmat.

   

  A sárga gerebengomba (Neoboletus luridiformis) egy rendkívül érdekes és változatos gombafaj, amely a gombászok és természetkedvelők körében különleges szerepet tölt be. Jellegzetes megjelenésével és sokoldalú felhasználhatóságával egyedülálló élményt nyújt mind az erdőben, mind a konyhában.

   

  2023.09.20 10:40

  A csoportos tuskógomba (Psathyrella multipedata) izgalmasan változatos megjelenésű gomba, mely Eurázsiában és Észak-Amerikában megtalálható. Kiváló példája annak, hogyan alakul át a kalapja fiatalon domború formából laposra idősebb korára. Termőhelye elhalt lombos fák közelében vagy gyökereken kialakítva található. Bár ehető, a gomba emésztőszervi panaszokat okozhat. Azonban kutatások azt mutatják, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezhet. Fedezzük fel ennek a változatos és érdekes gombának a világát!

   

  Egy ősi erdő mélyén, a fák lombjainak lehullása után, egy különleges gombafajta kerül elő, mely a nevéből eredően még inkább valamilyen növényhez, mint gombához hasonlít. A fodros káposztagomba (Sparassis crispa), vagy ahogyan néhol emlegetik, "boldogság gomba", egyedülálló megjelenésű és ízvilágú étek, mely csak a tűlevelű erdők rejtekében található meg.

  A tányérodon az erdő című könyvünkben recepteket is találhattok a káposztagombából.

  2023.09.12 10:40

  Az ember és a Természet Kapcsolata: Vissza a Harmóniához

  Bármennyire is ellenkezőjét érezzük a midennapjainkban az emberiség története során talán soha nem volt olyan mélyrehatóan összefonódva a természettel, mint ma. Egy olyan korszakban élünk, ahol globális kihívások, például a klímaváltozás és az ökológiai krízis, arra kényszerítenek bennünket, hogy újraértékeljük kapcsolatunkat a természettel és megtaláljuk az egyensúlyt.

   

  2023.09.12 10:40

  Természetünkben rejlenek olyan gyönyörűségek, melyeket a szemet gyönyörködtető látványuk alapján szívesen gyűjtünk össze, hogy azután ízletes ételekké varázsoljuk. A gombák egy ilyen kincses rejtélyt jelentenek, melyek a tavasztól őszig terjedő időszakban a természet részét képezik. Azonban ezen időszak alatt élesnek kell lennünk és ébernek maradnunk, mivel a gyilkos galóca és más veszélyes gombák is előfordulnak az erdőkben és réteken. Az alábbiakban bemutatjuk a gyilkos galóca veszélyét és a gombaszakellenőrök létfontosságú munkáját.

   

  Szeretettel meghívunk egy felejthetetlen erdei túrára, mely a Börzsöny varázslatos vidékén kerül megrendezésre. A túra különleges célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a klímaváltozás kihívásaira és az ökoszisztéma összetett működésére, mint egységes rendszerre. Bolygónk egy összekapcsolt egész, ahol az emberi tevékenység számos reakciót vált ki, melyek végül visszahatnak ránk és mindennapi életünkre.

   

  2023.08.30 15:17
  Priksz Gábor

  A gombák nem csupán ételként fontosak, hanem egész ökoszisztémákat alkotnak a föld alatt, részt vesznek a növények közötti kommunikációban, és még gyógyászati célokra is felhasználhatók. Azok a gondolatok, amelyeket a Banyaerdő szakácskönyve megoszt velünk, arra hívják fel a figyelmet, hogy a gombák nem csupán érdekességek a természetben, hanem mélyebb betekintést is nyújtanak a földi élet sokféleségébe.

  Az őszi erdők rejtett kincsei közé tartozik a tölcséres rókagomba (Craterellus tubaeformis), egy rendkívül érdekes és ízletes gomba, amely a bazídiumos gombák (Basidiomycota) törzsébe, azon belül pedig a rókagomba-alkatúak (Cantharellales) rendjébe és a rókagombafélék (Cantharellaceae) családjába tartozik. Szeptembertől novemberig találkozhatunk vele a savanyú talajú, árnyékos lomb- és fenyőerdőkben. Kis tölcséreit gyakran csoportosan találjuk nedves mohapárnák között, és bár kevésbé híres, mint sárga társa, mégis érdemes megismerni és fogyasztani.

   

  A gombászok körében jól ismert, de a nagyközönség számára még rejtélyeket hordozó sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioides) egy különleges értékes gombafaj, amely a rókagombafélék családjába tartozik. Eurázsiában, Észak-Amerikában és Ausztráliában honos, gyakran lomberdőkben találkozhatunk vele. A gomba neve is utal néhány jellegzetességére, azonban valójában finom ízével és sokféleképpen felhasználható tulajdonságaival hívja fel magára a figyelmet.

   

  A júdásfül gomba (Auricularia auricula-judae), más néven fafülgomba vagy fülgomba, Magyarországon gyakori, ehető gombafaj. Egész évben, kora tavasztól késő őszig, lombos fák elhalt ágain, főként fekete bodza, bükk és tölgy környékén nő csoportosan. A gomba parazita életmódot folytat, és gyakran megtalálható a magyar erdőkben.

   

  2023.09.06 10:40

  Ördögszekér-laskagomba: Mediterrán Élősködő és Kulináris Csemege

  Az ördögszekér-laskagomba (Pleurotus eryngii) egy lenyűgöző gombafaj, mely észrevétlenül rejtőzik elsősorban a Földközi-tenger térségének növényzetében. Ám szerecsénkre Európa, Észak-Afrika, a Közel-Kelet és még Indiáig is terjeszkedik ez az izgalmas gombafaj.

  Az őszi erdők csendjében, mikor a fák levelei már sárgára és vörösre váltanak, a tűlevelű erdőkben rejtőző titokzatos gomba, a fenyőpereszke (Tricholoma terreum) is előbújik. Ez a kisebb termetű gomba a szezon későbbi szakaszában jelenik meg, seregesen borítva a fenyvesek talaját.

  A középnagy méretű és feltűnő gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) számtalan gombakedvelő figyelmét vonzza. Ezt a gombát könnyen felismerhetjük hosszúkás, tojásdad alakú, gyapjas kalapjáról. Az érdekes külsejű gomba rendkívüli tulajdonságokat hordoz, és tápanyagban gazdag talajokon, erdőszéleken és legelőkön terem.

  2023.09.01 10:40

  A közönséges petrezselyemgomba (Hericium coralloides) az erdők rejtett kincse, mely fehér szépségével és különleges megjelenésével ragadja meg az érdeklődők tekintetét. Először is, ne engedjük meg, hogy a "közönséges" név tévesszen, mert ez a gomba messze nem átlagos.

  A fenyőrügy szörp egy gyógyító és frissítő ital, amelyet a fenyőfa fiatal hajtásából, a rügyekből készítenek. Gazdag vitamincsomagja és egészségügyi előnyei miatt népszerű ital. A következő cikkben bemutatom a fenyőrügy szörp tulajdonságait és hatásait.

  Erdőbarát rendezvény lettünk!

  A "Nyomozzunk az erdőben" című programunk erdőbarát rendezvénnyé vált! A program lehetőséget kínál a résztvevőknek, hogy felfedezzék és megismerjék az erdők csodálatos világát. A nyomozós kaland során a résztvevők interaktív feladatokon keresztül fedezhetik fel az erdő titkait.

  A programot úgy terveztük, hogy fenntartható módon és környezettudatos szemlélettel tartsuk meg. Örömmel vesszük azokat, akik szeretnének részt venni ezen a izgalmas, erdőbarát rendezvényen! További részletek az erdőbarát rendezvényekről és a programunkról a továbbiakban olvashatóak.

  2023.03.09 10:40

  Indulj velünk egy izgalmas kalandra az erdő mélyén, ahol rejtélyes események és gombák titokzatos világa vár rád! A "Nyomozzunk az erdőben!" program egy lenyűgöző játék, amelyen kicsik és nagyok egyaránt részt vehetnek. Szereped a nyomozó lesz, akinek feladata, hogy kiderítse, mi történt Kerekes Elekkel, a sürgősségi osztályon elhunyt személlyel.

  Keresztrejtvény a Római Parti Piacon
  2023.05.16 15:17

  Szuper játék vár kicsikre és nagyokra! Csatlakozz hozzánk, és segíts megtalálni az elveszett gombákat! Látogasd meg a Banyaerdő standját a Római Parti Piacon május 27-én 9-12 óra között bármikor, ahol megkapod a keresztrejtvényt.

  Ehhez a szórakoztató kihíváshoz egy okostelefonra lesz szükséged, mert a szavakhoz tartozó leírásokat QR kódok mögé rejtjük. Ne aggódj, a kódokat könnyedén megtalálhatod a piacon. A játék nemcsak izgalmas, de egyben technológiai élményt is nyújt.

  Ne felejts el visszajönni déli 12 óráig a kitöltött keresztrejtvénnyel! Ha időben visszahozod, részt vehetsz a sorsoláson is. Az összes helyes kitöltő között egy "Tányérodon az erdő" című könyvet sorsolunk ki, mely egy varázslatos és izgalmas történetet mesél el.

  Ne hagyd ki ezt a szórakoztató eseményt a Római Parti Piacon! Gyere el május 27-én 9-12 óra között a Nánási utca 47-49 alatt található piacra, és segíts velünk megtalálni az elveszett gombákat! Várunk szeretettel!

  2023.03.09 10:40

  A laskagomba egy ízletes, tápláló és sokoldalú gomba, amelyet számos formában lehet felhasználni a konyhában. Gazdag antioxidánsokban és poliszacharidokba, általában könnyen emészthető, de előfordulhat, hogy valaki érzékenyebb a gombára. Többféle módon elkészíthető, mint például pirítva, főzve, salátákban, pizza vagy tészta feltétként, vagy grillezve. Elrhető nálunk a római parti piacon is. Részletek a cikkünkben

  2023.03.09 10:40

  Örömteli, hogy egyre több ember jár a természetbe, hiszen amit megismerünk, megszeretünk azt talán védeni is fogjuk.  A szépségért, friss levegőért, nyugalomért vagy a különleges vadvilág megfigyeléséért a természetbe látogatók ugyanakkor jelentős hatással vannak a környezetükre.

   

  A 2022-2023-as tél a második legmelegebb tél volt a magyar meteorológiai mérések több mint 100 éves történetében. Érdekes kérdés, hogy mindez hogyan érinti a gombáinkat?

  2022.10.04 10:40

  A múlt heti szegfűgomba zsákmány kapcsán eszembe jutott, hogy bizony réteken is sokféle gombát találhatunk, vagyis találhatnánk, ha megfelelően bánnánk természeti területeikkel.

   

  2022.10.04 10:40

  Végre esik, hatalmas gombazsákmány várható az erdőkben. És persze máris szembesülünk a problémával? Mit is tudunk kezdeni a hirtelen nyakunkba szakadt bőséggel? Sajnos a gombák nagyon könnyen romlandó, nehezen eltartható élelmiszerek, talán az egyik legjobb tartósított fajtájuk a szárított gomba.

  De mik is azok a gombaszárítmányok?

  2022.09.29 10:52
  Banyaerdő

  Amikor egy gombaszakellenőr (Nagy Krisztina) és egy biológus (Priksz Gábor) találkozik, akkor jó esetben egy erdővel, gombákkal, gombás ételekkel teli könyv születik, mint ahogy ez most meg is történt.

  2021.10.26 20:37
  Mácsadi Anni

  Sokösszetevős projekt a fenntartható élelmezés, a termelőn és a fogyasztón is múlik sikeressége, a környezetre gyakorolt hatás és a fair trade kereskedelem, a megfelelő munkakörülmények megteremtése mind fontos pillérei. Óriási tévedés azt hinni, hogy csak az erdei gomba fogyasztás ebben a kérdésben a megoldás, a termesztett fajok ökológiai lábnyoma is elképesztően kicsi, a gombatermesztés gyakorlatilag a fenntartható élelmezés tankönyvi példája. 

  Termesztett csiperke. Fotó: Pixabay

  2019.04.02 11:33
  Nagy Kriszta

  Itt a tavasz, a gombászok pedig megrohamozzák az erdőt, hogy tele szedhessék a kosarukat ezzel a fura fallikus képződménnyel, a kucsmagombával.

  2019.07.01 18:09
  Banyaerdő

  Jártál már erdei termék feldolgozó kisüzemben? Most megteheted!

  2019.04.18 09:24
  Mihály Edina

  Összeszedtük a leggyakoribb, gombagyűjtéssel és szakellenőri vizsgálattal kapcsolatos tévhiteket, és ezek cáfolatát. Ha még nem gombásztál soha, de szeretnél, kezdd ezzel!

  2019.06.01 18:55
  Priksz Gábor

  Szezon van! Ha növényeket keresgéljük szinte mindig, de júniusban különösen. Lehet válogatni a témák között, de a hárs virágzása mellett nem lehet elmenni. Főképpen, mert olyan illata van, ami még a poros városokban is átüt a szmogon.

  2019.07.25 19:45
  Banyaerdő

  Hihetetlen örömmel jelentjük, hogy elkészült a feldolgozóüzemünk, és megkaptuk az engedélyt! A munkánk egy nagyon nehéz, de izgalmas időszaka zárult le ezzel. Néhány képben megmutatjuk, mivel töltöttük az elmúlt heteket-hónapokat.

  2019.07.30 17:39
  Mihály Edina

  Bemutatkozik az ember, aki nélkül nem lenne a Banyaerdő. Nagy Kriszta nagyon keményen dolgozott és dolgozik azért, hogy valóra váltsa az álmát, és elvigye az erdő ízeit minden érdeklődő konyhájába.

   

  2019.07.30 17:39
  Mihály Edina

  Erdőben gyűjtött gombákból és terményekből készülnek a Banyaerdő finomságai

   

  Fenntartható, a környezet védelmére is figyelő vállalkozást indítottak egy hátrányos helyzetű baranyai településen, Dencsházán.

  A Banyaerdő is részt vett a 2022-es Művészetek Völgye fesztiválon! Nagysikerű gombamese túrát szerveztünk a kicsiknek a közeli erdőkbe. Nem az volt az első ilyen programunk, a pilis expon is találkozhattak velünk a gyerekek.

  A zöld udvarban pedig gombamesék és kvíz várta a nagyobbakat.

   

  2019.04.02 11:33
  Nagy Kriszta
  Sokak által ismert és kedvelt, vagy épp ismert és utált gomba a géva - nem véletlen, ami öröm a gombásznak, bosszúság a kertésznek. A sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) ugyanis egy barnakorhasztó taplóféle, ami előszeretettel támad meg beteg, sérült, gyengülő puhafákat, majd pár év alatt végez is velük.ű
  2019.04.02 11:33
  Nagy Kriszta

  Sok országban a bodza (Sambucus nigra) közeli kapcsolatban áll a mágiával, a boszorkánysággal.

  img_9032.JPG

   

   

  2019.04.02 11:33
  Nagy Kriszta

  A tavaszi, újjáéledő erdő egyik első finomsága a turbolya, amit valószínűleg épp az akadályoz meg attól, hogy az új medvehagymává váljon, hogy szinte mindenhol elterjedt. Így a kereskedőknek sem éri meg, hogy hype-ot generáljanak körülötte, mint az egyes területeken szintén gyomnövényként növő medvehagyma körül.

  news_7669_zamatos_turbolya.jpg

  2019.04.02 11:33
  Nagy Kriszta

  A napokban vérre menő vitát folytattam egy kedves bácsival, aki azt állította, hogy a csirkegombánál nincs finomabb a világon. Én próbáltam meggyőzni, hogy a csirkegomba nem is létezik! Aztán nagy nehezen rájöttünk – barátunk a gugli –, hogy mindketten a sárga rókagombáról (Cantharellus cibarius) beszélünk. Igaza volt mindenben, hiszen az egyik legfinomabb gombáról beszélt, amely fellelhető az erdőben és amit vidéken csirkegombának, nyúlicának, sárgagombának és csibegombának is hívnak.

  2019.04.02 11:33
  Nagy Kriszta

  Tél végén a gombát kereső, szerető emberek nagyon ki vannak már éhezve a friss színekre, ízekre az erdőből. Aki nem tud tavaszig várni, annak februárban már megmutatja magát a piros színben pompázó osztrák csészegomba.

   

   

  2020.03.03 08:27
  Gazdag-Marlok Andrea

  Minden évben izgatottan várom a tavaszt. Persze a hosszú, sötét, hideg téli napoknak is megvan a maga varázsa, de az év első madárcsicsergéses, napsütötte reggelére mindig nagyon várok. Ez számomra a természet éledését is jelenti, azaz érkeznek a finomabbnál finomabb, friss zöldségek, gyümölcsök, fűszerek a konyhámba.

  Az év első ilyen „szuperalapanyaga” a medvehagyma, amely idén a szokatlanul meleg időjárás miatt már február végén megjelent a Banyaerdő repertoárjában.

  Ha már tavasz, akkor itt a vadsnidling ideje is. Ilyenkor a legfinomabb! Ugyan egész évben szedhető, mégis érdemes megvárni a tavaszi időszakot. Hidegben levelük kékes, szálasabb, erősebb, ízük pedig nem túl ízletes. Tavasszal, az idő melegedésével, levelei megújulnak és friss, zsenge, hosszú hajtásokat hoznak. Ilyenkor érdemes beszerezni belőle, hiszen ebben az időszakban a legfinomabb. Természetesen a Banyaerdőnél is kapható!

  2020.03.19 13:22
  Gazdag-Marlok Andrea

  Ebben a csodaszép tavaszi, majdnem nyári meleg időben szinte az egész napot kint töltöttük a kertben a családdal. Előkészítettük a veteményest, már elültettünk ezt-azt és a virágos kertben is próbáltunk rendet teremteni. Már virágzik a jácint, a tulipánok napokon belül kinyitják kelyheiket, a kék-meténg, a gyönygyike, a kerti primulák, és a vad árvácskák is teljes virágzásban pompáznak. És hát persze az ibolya is, többféle színében, lilában, fehérben és lila fehérben is, hiszen sokféle színben és fajtában léteznek. Vizsgáljuk csak meg közelebbről őket. Nemcsak szemet gyönyörködtető látványt nyújt a virágzása, de egyes fajai a levegőt is beillatozzák, sőt virágjuk ehető is, a népi gyógyászat pedig régóta alkalmazza gyógyhatásai miatt.

  2020.03.19 13:22
  Gazdag-Marlok Andrea

  Gyermekkorom egyik legmeghatározóbb vadon élő virágja a pitypang. Minden évben izgatottan vártam, hogy az udvarunk telis-tele legyen vele és koszorút tudjak fonni belőle. Egy ideig szentül meg voltam győződve róla, hogy ez egy haszonnövény, hiszen a faluban rengeteg helyen megjelent, a rendezett udvaroktól kezdve, a tereken, az árok szélén, a füves területeken, szinte mindenhol. Majd jött a feketeleves. Kiderült számomra, hogy ez egy gyomnövény (természetesen azóta már tudom, hogy ennél azért többet tud), és sokan nem örülnek neki, ha megjelenik a kertjükben.

  2021.03.12 06:22
  Gazdag-Marlok Andrea

  1. Sokféle néven emlegetik: kígyóhagyma, poroszhagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma, sási hagyma, sajamás, salamás, de szinte minden külföldi ország elnevezésében benne foglaltatik a „medve” szó.

  2. Tavasszal a nedves árnyas erdőkben sűrű, fokhagymára emlékeztető illatú szőnyeget alkotnak.

  2021.03.30 14:40
  Gazdag-Marlok Andrea

  Évek óta kerülgetjük egymást a zamatos turbolyával, újra és újra előbukkan az életemben, jelezvén, hogy foglalkozzak vele kicsit többet. A mai nap adta meg igazán az élményt, hogy szorosabbra húzzam az ismeretségünket, hiszen egy gombatúrán a megbeszélt helyszínt keresve (nem, nem eltévedve) egy szép turbolyaföldre leltem többedmagammal. Szedtem is egy nagy csokorral, és máris lefőztem belőle az első adag friss teát, a többit pedig megszárítom.

  Kisfaludi Program támogatása
  2021.04.16 10:18
  Banyaerdő

  2021.11.25 10:42
  Mácsadi Anni

  Gombaszezontól független az a pár alapszabály, amelyet fontos betartanunk az erdei gombák gyűjtésénél. Tudjuk, hogy a lelkesedés sokszor előre visz, de ha nincs mögötte a megfelelő háttértudás, fogadjunk meg néhány írott és íratlan szabályt. Ezzel leszünk felelősek, és leszünk jó gombagyűjtők. 

  2022.06.08 23:00
  Priksz Gábor

  A gombákról általában az erdők jutnak az eszünkbe. Jóval kevesebbet beszélünk arról, hogy nagyon sok érdekes gombafaj él réteken, mezőkön. Adódhat ez abból is, hogy egy kirándulással egybekötött gombászás talán jobban esik egy árnyas erdőben, de inkább azért is, mert szép klasszikus rétekből is egyre kevesebb van országszerte. 

  A fenyő nem mérgező?! Hangzik el sokszor a kérdés, épphogy nem!

   

  A népi gyógyászatban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét ajánlják légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén. A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványianyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin) karotinoidokat, illóolajokat, és 6x több C-vitamin van, mint a citromban vagy narancsban.  Régen mint általános erősítőszert is számon tartották, ma szépen lassan szörp vagy szirup formájában kezd visszatérni a köztudatba.

   

  2022.06.09 13:52

  Miből lesz a cserebo... vagyis a nagy kalapos shiitake?!

  Az első osztályú immunerősítőnk, a fenntartható körülmények közt, vegyszermentesen termesztett shiitake gomba rendkívül népszerű köreitekben, ami nem véletlen, mi is imádjuk!

  2022.06.13 10:00
  Priksz Gábor

  Hónapok óta dolgozunk szó szerint verejtékes munkával azért, hogy bemutathassuk nektek legújabb termékünket, a tobozlekvárunkat. De mit is kell tudni a grúzok egyik kedvenc nyalánkságáról?

  2022.06.13 10:00
  Priksz Gábor

  Az Alföldön eperfának, Dunántúlon, a Felvidék nyugati részén és Szlavóniában szederfának hívták és hívják a mai napig ezt a 2-4 cm-es gyümölcsű fát.

  Az új gyümölcsök elnevezése sokszor szokott problémát jelenteni, legtöbbször olyan nevet adnak neki – ha magyarul nincs még neve – ami utal a gyümölcsére, egy itthon már ismert gyümölccsel való hasonlósága miatt. Mivel a szederfa termése legjobban az indás, kúszó, szürkéskék termésű hamvas szederre és a földi eperre vagy szamócára (na, az eper és a szamóca is megérne egy hosszabb írást) emlékeztette elnevezőit, meg is lett az új növény elnevezése, itt-ott hol így, hol úgy.

   

   

  2022.06.13 10:00
  Priksz Gábor

  Az egész világon ismert és a leggyakrabban használt gomba a termesztett csiperke. Sokáig eláll, könnyen szaporítható nagyüzemi körülmények között is, egész évben elérhető, így nem csoda, hogy minden háztartás gyakori alapanyaga. Hazánk komoly importőr is, nagy hagyománya van a termesztésének. A fehér csiperkét minden háziasszony ismeri, de egyre népszerűbb a barna változata is. Kalapbőrét nem kell lehúzni felhasználás előtt, elég egy folyó vizes átmosás és már fogyasztható is, a kicsi, zárt példányok akár nyersen is ehetőek.

  2022.07.07 12:53

  Tavasszal a gombászok megrohamozzák az erdőt, hogy teleszedhessék kosarukat ezzel a fura képződménnyel, a kucsmagombával.  Az első avar alól kikandikáló faj az évben, melyet már érdemes gyűjteni. Megfelelő mennyiségű csapadék után először a cseh kucsmagomba jelenik meg a lombos erdőkben, bozótosokban, majd követi a pusztai, az ízletes, a hegyes és a sötét kucsmagomba is. Minden fajtája kitűnően szárítható, de ne felejtsük el, hogy minimum 20 percig hőkezelni kell, mert fogyasztása egyéni érzékenységet okozhat.

  2022.07.23 12:53

  A meggyszörp és bármilyen gyümölcsszörp jól esik a nagy melegben is, de ősszel és télen, megidézi nekünk a nyarat. 

  Rókagomba
  2022.07.07 12:53

  Minden túlzás nélkül állítható, hogy a gombászok álma a rókagomba, amelyet már az ókorban is előszeretettel fogyasztottak. Finom, gyümölcsös íze sok embert elvarázsol, kevésbé savanyú talajú lomberdőkben, bükk és tölgy alatt terem. Ha tartósítani szeretnénk, a szárítás helyett inkább a blansírozás, vajban párolás utáni fagyasztást javasoljuk, mivel szárítás közben hajlamos megkeseredni. 

  2022.07.23 12:53

  Egyik kedvenc gyógynövényünk a citromfű, nem csak friss, citromos, jókedvre derítő illata miatt, hanem azért is, mert egy igazi szupersztár, ha stresszoldásról van szó. A citromfű nem csak tea formájában fogyasztható, mennyei szörp is készülhet belőle – akár tartósítószer nélkül, egyszerűen.

  Hársfákat mindenki ismeri, de az talán kevésbé köztudott, hogy a Kárpát-medencében három faja honos, az ezüsthárs, a kislevelű és a nagylevelű hárs. Az ezüsthárssal sokat találkozhatunk, mert a városok egyik kedvelt díszfája. Állítólag ez az első fa, amit nem hasznáért, hanem díszfaként és illatos virágaiért ültettek. Viszont az ezüsthárs virága alkalmatlan teának, a legjobb a kislevelű hársé.

   

  Hogy mire jó? Ez most a júniusi kánikulában kevéssé tűnik relevánsnak, de a teája egy egyik legjobb izzasztó. Jobb, mint az aszpirin.  Tea készítéséhez 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 deciliter forró vízzel. Hagyjuk körülbelül 10 percig hűlni, majd szűrjük le. Izzasztás céljából forrón igyuk, ágyban fekve, betakarózva. Görcsoldásra, emésztésjavításra étkezés után igyunk egy csészével.

   

  2022.07.23 12:53

  Pozitív tendencia, hogy az emberek egyre többet foglalkoznak az egészséggel, az egészséges táplálkozással. Mint minden divatnak, ennek is vannak túlkapásai, de sokan csak információhiányban szenvednek, amire természetesen a marketing szakma is rájátszik. 

  Van egy közkeletű tévhit, amelyet fontos lenne felszámolni: ez pedig az E-számok. Ezek a számok jogosan lettek a vegyipar, a nagyüzemi élelmiszertermelés jelképei, de azért nem árt egy pár dologgal tisztában lenni.

  Photo by Fancycrave.com from Pexels

   

  2022.07.27 12:53

  A tavasszal kecsesen illatozó bodzabokrok kora őszre robosztus, fekete gyöngyökkel teli fürtöket növesztenek. A sötét, fanyar ízű bodzabogyóból, hagyományos eljárással készítjük a szörpünket, ami igazi vitaminbomba. Ihatod hidegen vagy hűvös őszi-téli estéken forró vízzel felöntve, esetleg fűszerekkel összeforralva. Nem csak finom, hanem az immunrendszerednek is hatékony segítség a megfázás ellen!

  almás bodzabogyó lekvár
  2022.07.27 12:53

  Mindig próbálkozunk valami különlegességgel, ezek közé tartozik a most elkészült almás bodzabogyódzsem, mely édes és egyszerre üdítően savanykás. Termékünk, melynek alapanyagai baranyai erdőkből, vegyszermentes kertekből származnak palacsintába, kenyérre kenve is is finom.

  2022.07.27 12:53

  A fűszerolajokkal nemcsak tökéletesen tudjuk ízesíteni a tésztákat, húsokat vagy a salátákat, hanem nagyon szépen mutatnak az asztalon is. Fűszerolajokat lehet vásárolni a webshopunkban, de annyira egyszerű elkészíteni, hogy érdemes otthon kísérletezni vele.

   

  2022.07.27 12:53

  Nagyon sok gombánk erdőkben, korhadékokon, öreg fákon él. Az erdő eredetileg nem faültetvény, sok fajú, korú, állapotú növény teremti meg azt a változatosságot, melyeknek a kedvelt kalaposaink is részei. A művelés alatt álló erdőkben kevés a holt faanyag, a tarvágások után pedig az összes faanyagot, eltávolítják, ezért fogyatkozott meg a mára már nagyon sok erdei gomba. Reménykedjünk, hogy ez a folyamat nem fordul még rosszabb irányba, épp amikor a környezeti hatások amúgy sem kímélik erdőinket.

  2022.09.07 12:38
  Priksz Gábor

  „Az volt a célunk, hogy a természeti erőforrások megfelelő gazdálkodása révén olyan üzleti modellt dolgozzunk ki, ami a fenntarthatóságot tudja szolgálni. A projekt keretében azt a modellt kerestük, hogy a természetben található erőforrásokat hogyan tudnánk úgy hasznosítani, hogy megélhetést nyújtunk az embereknek, és mindeközben kíméljük és óvjuk a természeti értékeket. Abban hiszünk, hogy lehet harmóniában együtt élni a természettel úgy, hogy közben a gazdaság is tud működni.”

   

  A Banyaerdő is részt vett a 2022-es Művészetek Völgye fesztiválon! Nagysikerű gombamese túrát szerveztünk a kicsiknek a közeli erdőkbe. Nem az volt az első ilyen programunk, a pilis expon is találkozhattak velünk a gyerekek.

  A zöld udvarban pedig gombamesék és kvíz várta a nagyobbakat.

   

  2022.09.12 04:53

  Idén a Banyaerdőt, azaz konkrétan az Udvaron Szociális Szövetkezetet is lehet támogatni a Magnet bank Kap programjában. Hogy mi is a Kap program?

   

  2022.09.27 10:40

  Essék pár szó a termeszett gombákról is. Ezek közül talán a legismertebb a laskagomba. Ez a faj egész évben elérhető, azonban évszakfüggő, hogy melyik változathoz jutunk éppen hozzá. Télen, a sötétebb színű, kései laskagomba jelenik meg a piacokon, nyáron, a világosabb színű, nyári laska. Számos színváltozata elérhető, termesztőknél, sárga és rózsaszín laskával is találkozhatunk. Felhasználás előtt szedjük levelekre, a rövid tönkje is felhasználható, viszont magas rosttartalma miatt érdemes apróra vágni a tönköt, hogy könnyebben emészthető legyen.

  2022.10.04 10:40

  A sárga gereben gombát az ország bizonyos tájegységein nem fogyasztják, értéktelen gombának tartják, ami nagy hiba. Késő ősszel, fenyvesekben találjuk, sokszor csoportosan nő. Hajlamos keseredni, így érdemes már a szedéskor a vágott felülethez érinteni a nyelvünket, így ellenőrizni nem e kerül a kosarunkba olyan példány, ami elronthatja az ételünket. Állagát főzés közben is megtartja, így jól tartósítható, konzerválható. 

  A gereben alkalmanként elérhető nálunk frissen a Római parti piacon  de hamarosan szárítmányként a webshopon is. 

   

  2022.10.04 10:40

  A „Tányérodon az erdő" az év egyik legfontosabb magyar kulináris könyvmegjelenése – Priksz Gábort, a Banyaerdő projekt egyik alapítóját kérdeztük

  Banyaerdő, a vállalkozás, amely harmóniában van a természettel

  Amikor ezt, vagyis a ’Tányérodon az erdő’ könyvajánlóját elolvastam, azonnal éreztem, hogy nem egy szokványos szakácskönyvet tartok a kezemben. Ezentúl pedig eldöntöttem, hogy felkeresem a szerzőket, hogy minél többet megtudjak a Banyaerdőről is, amelyből ez a könyv ’kinőtte’ magát…

  paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.