Blog

Banyaerdő, a vállalkozás, amely harmóniában van a természettel

Amikor ezt, vagyis a ’Tányérodon az erdő’ könyvajánlóját elolvastam, azonnal éreztem, hogy nem egy szokványos szakácskönyvet tartok a kezemben. Ezentúl pedig eldöntöttem, hogy felkeresem a szerzőket, hogy minél többet megtudjak a Banyaerdőről is, amelyből ez a könyv ’kinőtte’ magát…

2022.10.04 10:40

A „Tányérodon az erdő" az év egyik legfontosabb magyar kulináris könyvmegjelenése – Priksz Gábort, a Banyaerdő projekt egyik alapítóját kérdeztük

2022.10.04 10:40

A sárga gereben gombát az ország bizonyos tájegységein nem fogyasztják, értéktelen gombának tartják, ami nagy hiba. Késő ősszel, fenyvesekben találjuk, sokszor csoportosan nő. Hajlamos keseredni, így érdemes már a szedéskor a vágott felülethez érinteni a nyelvünket, így ellenőrizni nem e kerül a kosarunkba olyan példány, ami elronthatja az ételünket. Állagát főzés közben is megtartja, így jól tartósítható, konzerválható. 

A gereben alkalmanként elérhető nálunk frissen a Római parti piacon  de hamarosan szárítmányként a webshopon is. 

 

2022.10.04 10:40

A múlt heti szegfűgomba zsákmány kapcsán eszembe jutott, hogy bizony réteken is sokféle gombát találhatunk, vagyis találhatnánk, ha megfelelően bánnánk természeti területeikkel.

 

2022.10.04 10:40

Végre esik, hatalmas gombazsákmány várható az erdőkben. És persze máris szembesülünk a problémával? Mit is tudunk kezdeni a hirtelen nyakunkba szakadt bőséggel? Sajnos a gombák nagyon könnyen romlandó, nehezen eltartható élelmiszerek, talán az egyik legjobb tartósított fajtájuk a szárított gomba.

De mik is azok a gombaszárítmányok?

2022.09.29 10:52
Banyaerdő

Amikor egy gombaszakellenőr (Nagy Krisztina) és egy biológus (Priksz Gábor) találkozik, akkor jó esetben egy erdővel, gombákkal, gombás ételekkel teli könyv születik, mint ahogy ez most meg is történt.

2022.09.27 10:40

Essék pár szó a termeszett gombákról is. Ezek közül talán a legismertebb a laskagomba. Ez a faj egész évben elérhető, azonban évszakfüggő, hogy melyik változathoz jutunk éppen hozzá. Télen, a sötétebb színű, kései laskagomba jelenik meg a piacokon, nyáron, a világosabb színű, nyári laska. Számos színváltozata elérhető, termesztőknél, sárga és rózsaszín laskával is találkozhatunk. Felhasználás előtt szedjük levelekre, a rövid tönkje is felhasználható, viszont magas rosttartalma miatt érdemes apróra vágni a tönköt, hogy könnyebben emészthető legyen.

2022.09.12 04:53

Idén a Banyaerdőt, azaz konkrétan az Udvaron Szociális Szövetkezetet is lehet támogatni a Magnet bank Kap programjában. Hogy mi is a Kap program?

 

A Banyaerdő is részt vett a 2022-es Művészetek Völgye fesztiválon! Nagysikerű gombamese túrát szerveztünk a kicsiknek a közeli erdőkbe. Nem az volt az első ilyen programunk, a pilis expon is találkozhattak velünk a gyerekek.

A zöld udvarban pedig gombamesék és kvíz várta a nagyobbakat.

 

2022.09.07 12:38
Priksz Gábor

„Az volt a célunk, hogy a természeti erőforrások megfelelő gazdálkodása révén olyan üzleti modellt dolgozzunk ki, ami a fenntarthatóságot tudja szolgálni. A projekt keretében azt a modellt kerestük, hogy a természetben található erőforrásokat hogyan tudnánk úgy hasznosítani, hogy megélhetést nyújtunk az embereknek, és mindeközben kíméljük és óvjuk a természeti értékeket. Abban hiszünk, hogy lehet harmóniában együtt élni a természettel úgy, hogy közben a gazdaság is tud működni.”

 

2022.07.27 12:53

Nagyon sok gombánk erdőkben, korhadékokon, öreg fákon él. Az erdő eredetileg nem faültetvény, sok fajú, korú, állapotú növény teremti meg azt a változatosságot, melyeknek a kedvelt kalaposaink is részei. A művelés alatt álló erdőkben kevés a holt faanyag, a tarvágások után pedig az összes faanyagot, eltávolítják, ezért fogyatkozott meg a mára már nagyon sok erdei gomba. Reménykedjünk, hogy ez a folyamat nem fordul még rosszabb irányba, épp amikor a környezeti hatások amúgy sem kímélik erdőinket.

2022.07.27 12:53

A fűszerolajokkal nemcsak tökéletesen tudjuk ízesíteni a tésztákat, húsokat vagy a salátákat, hanem nagyon szépen mutatnak az asztalon is. Fűszerolajokat lehet vásárolni a webshopunkban, de annyira egyszerű elkészíteni, hogy érdemes otthon kísérletezni vele.

 

almás bodzabogyó lekvár
2022.07.27 12:53

Mindig próbálkozunk valami különlegességgel, ezek közé tartozik a most elkészült almás bodzabogyódzsem, mely édes és egyszerre üdítően savanykás. Termékünk, melynek alapanyagai baranyai erdőkből, vegyszermentes kertekből származnak palacsintába, kenyérre kenve is is finom.

2022.07.27 12:53

A tavasszal kecsesen illatozó bodzabokrok kora őszre robosztus, fekete gyöngyökkel teli fürtöket növesztenek. A sötét, fanyar ízű bodzabogyóból, hagyományos eljárással készítjük a szörpünket, ami igazi vitaminbomba. Ihatod hidegen vagy hűvös őszi-téli estéken forró vízzel felöntve, esetleg fűszerekkel összeforralva. Nem csak finom, hanem az immunrendszerednek is hatékony segítség a megfázás ellen!

A Banyaerdő is részt vett a 2022-es Művészetek Völgye fesztiválon! Nagysikerű gombamese túrát szerveztünk a kicsiknek a közeli erdőkbe. Nem az volt az első ilyen programunk, a pilis expon is találkozhattak velünk a gyerekek.

A zöld udvarban pedig gombamesék és kvíz várta a nagyobbakat.

 

2022.07.23 12:53

Pozitív tendencia, hogy az emberek egyre többet foglalkoznak az egészséggel, az egészséges táplálkozással. Mint minden divatnak, ennek is vannak túlkapásai, de sokan csak információhiányban szenvednek, amire természetesen a marketing szakma is rájátszik. 

Van egy közkeletű tévhit, amelyet fontos lenne felszámolni: ez pedig az E-számok. Ezek a számok jogosan lettek a vegyipar, a nagyüzemi élelmiszertermelés jelképei, de azért nem árt egy pár dologgal tisztában lenni.

Photo by Fancycrave.com from Pexels

 

Hársfákat mindenki ismeri, de az talán kevésbé köztudott, hogy a Kárpát-medencében három faja honos, az ezüsthárs, a kislevelű és a nagylevelű hárs. Az ezüsthárssal sokat találkozhatunk, mert a városok egyik kedvelt díszfája. Állítólag ez az első fa, amit nem hasznáért, hanem díszfaként és illatos virágaiért ültettek. Viszont az ezüsthárs virága alkalmatlan teának, a legjobb a kislevelű hársé.

 

Hogy mire jó? Ez most a júniusi kánikulában kevéssé tűnik relevánsnak, de a teája egy egyik legjobb izzasztó. Jobb, mint az aszpirin.  Tea készítéséhez 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 deciliter forró vízzel. Hagyjuk körülbelül 10 percig hűlni, majd szűrjük le. Izzasztás céljából forrón igyuk, ágyban fekve, betakarózva. Görcsoldásra, emésztésjavításra étkezés után igyunk egy csészével.

 

2022.07.23 12:53

Egyik kedvenc gyógynövényünk a citromfű, nem csak friss, citromos, jókedvre derítő illata miatt, hanem azért is, mert egy igazi szupersztár, ha stresszoldásról van szó. A citromfű nem csak tea formájában fogyasztható, mennyei szörp is készülhet belőle – akár tartósítószer nélkül, egyszerűen.

Rókagomba
2022.07.07 12:53

Minden túlzás nélkül állítható, hogy a gombászok álma a rókagomba, amelyet már az ókorban is előszeretettel fogyasztottak. Finom, gyümölcsös íze sok embert elvarázsol, kevésbé savanyú talajú lomberdőkben, bükk és tölgy alatt terem. Ha tartósítani szeretnénk, a szárítás helyett inkább a blansírozás, vajban párolás utáni fagyasztást javasoljuk, mivel szárítás közben hajlamos megkeseredni. 

2022.07.23 12:53

A meggyszörp és bármilyen gyümölcsszörp jól esik a nagy melegben is, de ősszel és télen, megidézi nekünk a nyarat. 

2022.07.07 12:53

Tavasszal a gombászok megrohamozzák az erdőt, hogy teleszedhessék kosarukat ezzel a fura képződménnyel, a kucsmagombával.  Az első avar alól kikandikáló faj az évben, melyet már érdemes gyűjteni. Megfelelő mennyiségű csapadék után először a cseh kucsmagomba jelenik meg a lombos erdőkben, bozótosokban, majd követi a pusztai, az ízletes, a hegyes és a sötét kucsmagomba is. Minden fajtája kitűnően szárítható, de ne felejtsük el, hogy minimum 20 percig hőkezelni kell, mert fogyasztása egyéni érzékenységet okozhat.

2022.06.13 10:00
Priksz Gábor

Az egész világon ismert és a leggyakrabban használt gomba a termesztett csiperke. Sokáig eláll, könnyen szaporítható nagyüzemi körülmények között is, egész évben elérhető, így nem csoda, hogy minden háztartás gyakori alapanyaga. Hazánk komoly importőr is, nagy hagyománya van a termesztésének. A fehér csiperkét minden háziasszony ismeri, de egyre népszerűbb a barna változata is. Kalapbőrét nem kell lehúzni felhasználás előtt, elég egy folyó vizes átmosás és már fogyasztható is, a kicsi, zárt példányok akár nyersen is ehetőek.

2022.06.13 10:00
Priksz Gábor

Az Alföldön eperfának, Dunántúlon, a Felvidék nyugati részén és Szlavóniában szederfának hívták és hívják a mai napig ezt a 2-4 cm-es gyümölcsű fát.

Az új gyümölcsök elnevezése sokszor szokott problémát jelenteni, legtöbbször olyan nevet adnak neki – ha magyarul nincs még neve – ami utal a gyümölcsére, egy itthon már ismert gyümölccsel való hasonlósága miatt. Mivel a szederfa termése legjobban az indás, kúszó, szürkéskék termésű hamvas szederre és a földi eperre vagy szamócára (na, az eper és a szamóca is megérne egy hosszabb írást) emlékeztette elnevezőit, meg is lett az új növény elnevezése, itt-ott hol így, hol úgy.

 

 

2022.06.13 10:00
Priksz Gábor

Hónapok óta dolgozunk szó szerint verejtékes munkával azért, hogy bemutathassuk nektek legújabb termékünket, a tobozlekvárunkat. De mit is kell tudni a grúzok egyik kedvenc nyalánkságáról?

2022.06.09 13:52
Miből lesz a cserebo... vagyis a nagy kalapos shiitake?!
Az első osztályú immunerősítőnk, a fenntartható körülmények közt, vegyszermentesen termesztett shiitake gomba rendkívül népszerű köreitekben, ami nem véletlen, mi is imádjuk!

A fenyő nem mérgező?! Hangzik el sokszor a kérdés, épphogy nem!

 

A népi gyógyászatban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét ajánlják légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén. A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványianyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin) karotinoidokat, illóolajokat, és 6x több C-vitamin van, mint a citromban vagy narancsban.  Régen mint általános erősítőszert is számon tartották, ma szépen lassan szörp vagy szirup formájában kezd visszatérni a köztudatba.

 

2022.06.08 23:00
Priksz Gábor

A gombákról általában az erdők jutnak az eszünkbe. Jóval kevesebbet beszélünk arról, hogy nagyon sok érdekes gombafaj él réteken, mezőkön. Adódhat ez abból is, hogy egy kirándulással egybekötött gombászás talán jobban esik egy árnyas erdőben, de inkább azért is, mert szép klasszikus rétekből is egyre kevesebb van országszerte. 

2021.11.25 10:42
Mácsadi Anni

Gombaszezontól független az a pár alapszabály, amelyet fontos betartanunk az erdei gombák gyűjtésénél. Tudjuk, hogy a lelkesedés sokszor előre visz, de ha nincs mögötte a megfelelő háttértudás, fogadjunk meg néhány írott és íratlan szabályt. Ezzel leszünk felelősek, és leszünk jó gombagyűjtők. 

2021.10.26 20:37
Mácsadi Anni

Sokösszetevős projekt a fenntartható élelmezés, a termelőn és a fogyasztón is múlik sikeressége, a környezetre gyakorolt hatás és a fair trade kereskedelem, a megfelelő munkakörülmények megteremtése mind fontos pillérei. Óriási tévedés azt hinni, hogy csak az erdei gomba fogyasztás ebben a kérdésben a megoldás, a termesztett fajok ökológiai lábnyoma is elképesztően kicsi, a gombatermesztés gyakorlatilag a fenntartható élelmezés tankönyvi példája. 

Termesztett csiperke. Fotó: Pixabay

2021.03.30 14:40
Gazdag-Marlok Andrea

Évek óta kerülgetjük egymást a zamatos turbolyával, újra és újra előbukkan az életemben, jelezvén, hogy foglalkozzak vele kicsit többet. A mai nap adta meg igazán az élményt, hogy szorosabbra húzzam az ismeretségünket, hiszen egy gombatúrán a megbeszélt helyszínt keresve (nem, nem eltévedve) egy szép turbolyaföldre leltem többedmagammal. Szedtem is egy nagy csokorral, és máris lefőztem belőle az első adag friss teát, a többit pedig megszárítom.

2021.03.12 06:22
Gazdag-Marlok Andrea

1. Sokféle néven emlegetik: kígyóhagyma, poroszhagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma, sási hagyma, sajamás, salamás, de szinte minden külföldi ország elnevezésében benne foglaltatik a „medve” szó.

2. Tavasszal a nedves árnyas erdőkben sűrű, fokhagymára emlékeztető illatú szőnyeget alkotnak.

Kisfaludi Program támogatása
2021.04.16 10:18
Banyaerdő

2020.03.19 13:22
Gazdag-Marlok Andrea

Gyermekkorom egyik legmeghatározóbb vadon élő virágja a pitypang. Minden évben izgatottan vártam, hogy az udvarunk telis-tele legyen vele és koszorút tudjak fonni belőle. Egy ideig szentül meg voltam győződve róla, hogy ez egy haszonnövény, hiszen a faluban rengeteg helyen megjelent, a rendezett udvaroktól kezdve, a tereken, az árok szélén, a füves területeken, szinte mindenhol. Majd jött a feketeleves. Kiderült számomra, hogy ez egy gyomnövény (természetesen azóta már tudom, hogy ennél azért többet tud), és sokan nem örülnek neki, ha megjelenik a kertjükben.

2020.03.19 13:22
Gazdag-Marlok Andrea

Ebben a csodaszép tavaszi, majdnem nyári meleg időben szinte az egész napot kint töltöttük a kertben a családdal. Előkészítettük a veteményest, már elültettünk ezt-azt és a virágos kertben is próbáltunk rendet teremteni. Már virágzik a jácint, a tulipánok napokon belül kinyitják kelyheiket, a kék-meténg, a gyönygyike, a kerti primulák, és a vad árvácskák is teljes virágzásban pompáznak. És hát persze az ibolya is, többféle színében, lilában, fehérben és lila fehérben is, hiszen sokféle színben és fajtában léteznek. Vizsgáljuk csak meg közelebbről őket. Nemcsak szemet gyönyörködtető látványt nyújt a virágzása, de egyes fajai a levegőt is beillatozzák, sőt virágjuk ehető is, a népi gyógyászat pedig régóta alkalmazza gyógyhatásai miatt.

Ha már tavasz, akkor itt a vadsnidling ideje is. Ilyenkor a legfinomabb! Ugyan egész évben szedhető, mégis érdemes megvárni a tavaszi időszakot. Hidegben levelük kékes, szálasabb, erősebb, ízük pedig nem túl ízletes. Tavasszal, az idő melegedésével, levelei megújulnak és friss, zsenge, hosszú hajtásokat hoznak. Ilyenkor érdemes beszerezni belőle, hiszen ebben az időszakban a legfinomabb. Természetesen a Banyaerdőnél is kapható!

2020.03.03 08:27
Gazdag-Marlok Andrea

Minden évben izgatottan várom a tavaszt. Persze a hosszú, sötét, hideg téli napoknak is megvan a maga varázsa, de az év első madárcsicsergéses, napsütötte reggelére mindig nagyon várok. Ez számomra a természet éledését is jelenti, azaz érkeznek a finomabbnál finomabb, friss zöldségek, gyümölcsök, fűszerek a konyhámba.

Az év első ilyen „szuperalapanyaga” a medvehagyma, amely idén a szokatlanul meleg időjárás miatt már február végén megjelent a Banyaerdő repertoárjában.

2019.07.30 17:39
Mihály Edina

Erdőben gyűjtött gombákból és terményekből készülnek a Banyaerdő finomságai

 

Fenntartható, a környezet védelmére is figyelő vállalkozást indítottak egy hátrányos helyzetű baranyai településen, Dencsházán.

2019.04.02 11:33
Nagy Kriszta

Tél végén a gombát kereső, szerető emberek nagyon ki vannak már éhezve a friss színekre, ízekre az erdőből. Aki nem tud tavaszig várni, annak februárban már megmutatja magát a piros színben pompázó osztrák csészegomba.

 

 

2019.04.02 11:33
Nagy Kriszta
Sokak által ismert és kedvelt, vagy épp ismert és utált gomba a géva - nem véletlen, ami öröm a gombásznak, bosszúság a kertésznek. A sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) ugyanis egy barnakorhasztó taplóféle, ami előszeretettel támad meg beteg, sérült, gyengülő puhafákat, majd pár év alatt végez is velük.ű
2019.04.02 11:33
Nagy Kriszta

Sok országban a bodza (Sambucus nigra) közeli kapcsolatban áll a mágiával, a boszorkánysággal.

img_9032.JPG

 

 

2019.04.02 11:33
Nagy Kriszta

A napokban vérre menő vitát folytattam egy kedves bácsival, aki azt állította, hogy a csirkegombánál nincs finomabb a világon. Én próbáltam meggyőzni, hogy a csirkegomba nem is létezik! Aztán nagy nehezen rájöttünk – barátunk a gugli –, hogy mindketten a sárga rókagombáról (Cantharellus cibarius) beszélünk. Igaza volt mindenben, hiszen az egyik legfinomabb gombáról beszélt, amely fellelhető az erdőben és amit vidéken csirkegombának, nyúlicának, sárgagombának és csibegombának is hívnak.

2019.04.02 11:33
Nagy Kriszta

A tavaszi, újjáéledő erdő egyik első finomsága a turbolya, amit valószínűleg épp az akadályoz meg attól, hogy az új medvehagymává váljon, hogy szinte mindenhol elterjedt. Így a kereskedőknek sem éri meg, hogy hype-ot generáljanak körülötte, mint az egyes területeken szintén gyomnövényként növő medvehagyma körül.

news_7669_zamatos_turbolya.jpg

2019.07.30 17:39
Mihály Edina

Bemutatkozik az ember, aki nélkül nem lenne a Banyaerdő. Nagy Kriszta nagyon keményen dolgozott és dolgozik azért, hogy valóra váltsa az álmát, és elvigye az erdő ízeit minden érdeklődő konyhájába.

 

2019.07.25 19:45
Banyaerdő

Hihetetlen örömmel jelentjük, hogy elkészült a feldolgozóüzemünk, és megkaptuk az engedélyt! A munkánk egy nagyon nehéz, de izgalmas időszaka zárult le ezzel. Néhány képben megmutatjuk, mivel töltöttük az elmúlt heteket-hónapokat.

2019.07.01 18:09
Banyaerdő

Jártál már erdei termék feldolgozó kisüzemben? Most megteheted!

2019.06.01 18:55
Priksz Gábor

Szezon van! Ha növényeket keresgéljük szinte mindig, de júniusban különösen. Lehet válogatni a témák között, de a hárs virágzása mellett nem lehet elmenni. Főképpen, mert olyan illata van, ami még a poros városokban is átüt a szmogon.

2019.04.18 09:24
Mihály Edina

Összeszedtük a leggyakoribb, gombagyűjtéssel és szakellenőri vizsgálattal kapcsolatos tévhiteket, és ezek cáfolatát. Ha még nem gombásztál soha, de szeretnél, kezdd ezzel!

2019.04.02 11:33
Nagy Kriszta

Itt a tavasz, a gombászok pedig megrohamozzák az erdőt, hogy tele szedhessék a kosarukat ezzel a fura fallikus képződménnyel, a kucsmagombával.

borgun_hu paypal