A napokban vérre menő vitát folytattam egy kedves bácsival, aki azt állította, hogy a csirkegombánál nincs finomabb a világon. Én próbáltam meggyőzni, hogy a csirkegomba nem is létezik! Aztán nagy nehezen rájöttünk – barátunk a gugli –, hogy mindketten a sárga rókagombáról (Cantharellus cibarius) beszélünk. Igaza volt mindenben, hiszen az egyik legfinomabb gombáról beszélt, amely fellelhető az erdőben és amit vidéken csirkegombának, nyúlicának, sárgagombának és csibegombának is hívnak.
Blog
Gyermekkorom egyik legmeghatározóbb vadon élő virágja a pitypang. Minden évben izgatottan vártam, hogy az udvarunk telis-tele legyen vele és koszorút tudjak fonni belőle. Egy ideig szentül meg voltam győződve róla, hogy ez egy haszonnövény, hiszen a faluban rengeteg helyen megjelent, a rendezett udvaroktól kezdve, a tereken, az árok szélén, a füves területeken, szinte mindenhol. Majd jött a feketeleves. Kiderült számomra, hogy ez egy gyomnövény (természetesen azóta már tudom, hogy ennél azért többet tud), és sokan nem örülnek neki, ha megjelenik a kertjükben.
Ebben a csodaszép tavaszi, majdnem nyári meleg időben szinte az egész napot kint töltöttük a kertben a családdal. Előkészítettük a veteményest, már elültettünk ezt-azt és a virágos kertben is próbáltunk rendet teremteni. Már virágzik a jácint, a tulipánok napokon belül kinyitják kelyheiket, a kék-meténg, a gyönygyike, a kerti primulák, és a vad árvácskák is teljes virágzásban pompáznak. És hát persze az ibolya is, többféle színében, lilában, fehérben és lila fehérben is, hiszen sokféle színben és fajtában léteznek. Vizsgáljuk csak meg közelebbről őket. Nemcsak szemet gyönyörködtető látványt nyújt a virágzása, de egyes fajai a levegőt is beillatozzák, sőt virágjuk ehető is, a népi gyógyászat pedig régóta alkalmazza gyógyhatásai miatt.
Ha már tavasz, akkor itt a vadsnidling ideje is. Ilyenkor a legfinomabb! Ugyan egész évben szedhető, mégis érdemes megvárni a tavaszi időszakot. Hidegben levelük kékes, szálasabb, erősebb, ízük pedig nem túl ízletes. Tavasszal, az idő melegedésével, levelei megújulnak és friss, zsenge, hosszú hajtásokat hoznak. Ilyenkor érdemes beszerezni belőle, hiszen ebben az időszakban a legfinomabb. Természetesen a Banyaerdőnél is kapható!
Minden évben izgatottan várom a tavaszt. Persze a hosszú, sötét, hideg téli napoknak is megvan a maga varázsa, de az év első madárcsicsergéses, napsütötte reggelére mindig nagyon várok. Ez számomra a természet éledését is jelenti, azaz érkeznek a finomabbnál finomabb, friss zöldségek, gyümölcsök, fűszerek a konyhámba.
Az év első ilyen „szuperalapanyaga” a medvehagyma, amely idén a szokatlanul meleg időjárás miatt már február végén megjelent a Banyaerdő repertoárjában.
Erdőben gyűjtött gombákból és terményekből készülnek a Banyaerdő finomságai
Fenntartható, a környezet védelmére is figyelő vállalkozást indítottak egy hátrányos helyzetű baranyai településen, Dencsházán.
Tél végén a gombát kereső, szerető emberek nagyon ki vannak már éhezve a friss színekre, ízekre az erdőből. Aki nem tud tavaszig várni, annak februárban már megmutatja magát a piros színben pompázó osztrák csészegomba.
Sok országban a bodza (Sambucus nigra) közeli kapcsolatban áll a mágiával, a boszorkánysággal.
A tavaszi, újjáéledő erdő egyik első finomsága a turbolya, amit valószínűleg épp az akadályoz meg attól, hogy az új medvehagymává váljon, hogy szinte mindenhol elterjedt. Így a kereskedőknek sem éri meg, hogy hype-ot generáljanak körülötte, mint az egyes területeken szintén gyomnövényként növő medvehagyma körül.
Bemutatkozik az ember, aki nélkül nem lenne a Banyaerdő. Nagy Kriszta nagyon keményen dolgozott és dolgozik azért, hogy valóra váltsa az álmát, és elvigye az erdő ízeit minden érdeklődő konyhájába.
Hihetetlen örömmel jelentjük, hogy elkészült a feldolgozóüzemünk, és megkaptuk az engedélyt! A munkánk egy nagyon nehéz, de izgalmas időszaka zárult le ezzel. Néhány képben megmutatjuk, mivel töltöttük az elmúlt heteket-hónapokat.
Szezon van! Ha növényeket keresgéljük szinte mindig, de júniusban különösen. Lehet válogatni a témák között, de a hárs virágzása mellett nem lehet elmenni. Főképpen, mert olyan illata van, ami még a poros városokban is átüt a szmogon.
Összeszedtük a leggyakoribb, gombagyűjtéssel és szakellenőri vizsgálattal kapcsolatos tévhiteket, és ezek cáfolatát. Ha még nem gombásztál soha, de szeretnél, kezdd ezzel!
Itt a tavasz, a gombászok pedig megrohamozzák az erdőt, hogy tele szedhessék a kosarukat ezzel a fura fallikus képződménnyel, a kucsmagombával.