Blog

A Sötét Trombitagomba: Titokzatos Ízorgia az Erdő Mélyén

2023.09.14 10:40

A gombászok körében jól ismert, de a nagyközönség számára még rejtélyeket hordozó sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioides) egy különleges értékes gombafaj, amely a rókagombafélék családjába tartozik. Eurázsiában, Észak-Amerikában és Ausztráliában honos, gyakran lomberdőkben találkozhatunk vele. A gomba neve is utal néhány jellegzetességére, azonban valójában finom ízével és sokféleképpen felhasználható tulajdonságaival hívja fel magára a figyelmet.

 

A gomba neve különböző országokban változatos. A németek Toten-Trompete vagy Herbst-Trompete néven ismerik, utalva a késő őszi időszakra és a halottak napjához kapcsolódó előfordulásra. Az angol 'horn of plenty', azaz bőségszarú név értékességére és tömeges megjelenésére utal. A francia 'Trompette des morts' vagy a 'Craterelle corne d'abondance', azaz bőségszarú elnevezés is arra utal, hogy ez a gomba igazi csemege lehet az étkezésben. Az olaszok egyes vidékein még a "szegény ember szarvasgombájának" is nevezik. Az orosz neve Liszicska szeraja, ami szürke rókagombára utal. Az elnevezések között gyakran megtaláljuk a 'trombita' vagy 'trubaca' szót, ami a gomba formájára utal.

A sötét trombitagomba megjelenése egyedi és könnyen felismerhető. A termőteste 3-5 cm széles és 5-9 cm magas, és kalapja valójában egy tönkként nyúlik a talaj felé. Kezdetben csőszerű, majd átalakul egy mély tölcsérré vagy trombitává, amely végig üreges. A kalap szélén látható hullámzás és szakadozottság teszi még különlegesebbé. A belső oldala feketés vagy sötétszürke, finom szálakkal vagy pikkelyekkel. A külső oldala sötétszürke vagy fekete, néha fehéren hamvas. A gomba húsa vékony és törékeny, színe feketés. A sötét trombitagomba íze szárítva fűszeresen aromás, némi szarvasgomba-jegyekkel, ami az étkezési élményt még gazdagabbá teszi.

A sötét trombitagomba különlegessége abban rejlik, hogy csoportosan és tömegesen jelenik meg. A termőtestek csoportokat alkotnak, amelyek a telepeken akár százszámra is megtalálhatók. A gomba környezete változatos, lomberdőkben és hegyvidéki fenyvesekben egyaránt előfordulhat. Júliustól októberig lehet számítani a megjelenésére.

A gyűjtését óvatosan és körültekintően kell végezni. A frissen leszedett gombát szellőző helyen terítsük szét, majd azonnal dolgozzuk fel vagy szárítsuk. A feldolgozás során fontos a gomba alapos tisztítása, hogy a termőtest ne legyen koszos vagy szennyezett.

A sötét trombitagomba sokoldalúan felhasználható. Friss állapotában salátákhoz, mártásokhoz vagy pástétomokhoz adhatunk hozzá. Szárítva fűszerezőként is használhatjuk, ami ízletes dimenziókat adhat az ételeknek.

Az érdekes név és megjelenés mögött a sötét trombitagomba egy valódi csemege, amelynek íze és felhasználhatósága sokszínűsége miatt méltó helyet foglal el a gombagyűjtők és ételmegszállottak körében. Az erdő mélyén rejtőző titokzatos gomba ízorgiája ínyenceknek és kulináris kalandoroknak egyaránt felülmúlhatatlan élményt kínál.

 

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.