Társadalmi vállalkozás

Dencsháza egy 560 fős falu, Baranya megyében, a Szigetvári járásban. A festői környezetben elterülő faluban működik a Banyaerdő üzeme, az azt körülvevő erdők és mezők szolgáltatják számunkra a kiváló minőségű alapanyagokat. Büszkék vagyunk arra, hogy vállalkozásunkat a kezdetektől úgy építettük fel, hogy a társadalmi és a természeti környezet iránt felelősen működjön. Mit is jelent ez?

Munkahelyeket teremtünk egy hátrányos helyzetű régióban. Munkatársaink zömmel olyan hátrányos helyzetben élő emberek, akik számára különösen sokat jelent a korrekt bérezés, kiszámítható, hosszú távú munkahely és a megfelelő munkakörülmények. Családbarát munkahelyként rugalmasan kezeljük a gyermekek miatti távolmaradást és biztosítjuk – amikor lehetséges – a gyerekekkel történő munkavégzést, amikor pedig erre nincs mód, segítünk megoldást találni a gyermekek felügyeletére. Munkarásaink 80%-a hátrányos helyzetű, üzemvezetőnk pedig kisgyermekes, nagycsaládos édesanya. Rajtuk kívül rendszeres megbízásokat tudunk adni a falu több lakosának is.

A természettel összhangban végezzük a munkánkat. A termékeink lelkét jelentő alapanyagokat, a vadon termő növényeket és gombákat a Dencsháza környéki erdőkben és mezőkön gyűjtjük. Kisebb részük, mint a fűszernövények, illetve a fenyőrügy, a feldolgozóüzemünk kertjében teremnek, a kívülről beszerzett alapanyagok esetében pedig kiemelten figyelünk arra, hogy a legjobb minőségű, felelős forrásból származó élelmiszereket vásároljuk meg. 2019 tavaszán 28 darab őshonos, tájfajta gyümölcsfát is telepítettünk a kertbe. Célunk az, hogy egy-két éven belül biominősítést szerezzenek a termékeink, így már a kezdetektől úgy állítjuk elő őket, hogy megfeleljenek a szigorú kritériumoknak.

A csomagolás és forgalmazás során kiemelt figyelmet fordítunk a hulladékmentességre. A legtöbb termékünk csomagolása üveg -  a kiürült csomagolásokat visszavesszük és újra felhasználjuk. Amennyiben ez nem lehetséges, arra kérjük vásárlóinkat, hogy hasznosítsák újra a háztartásban az üvegeket, vagy helyezzék őket szelektív tárolóba. A szárított termékeink csomagolása pedig lebomló, komposztálható celofán.

borgun_hu paypal