Társadalmi vállalkozás

Dencsháza egy 560 fős falu, Baranya megyében, a Szigetvári járásban. A festői környezetben elterülő faluban működik a Banyaerdő üzeme, az azt körülvevő erdők és mezők szolgáltatják számunkra a kiváló minőségű alapanyagokat. Büszkék vagyunk arra, hogy vállalkozásunkat a kezdetektől úgy építettük fel, hogy a társadalmi és a természeti környezet iránt felelősen működjön. Mit is jelent ez?

Munkahelyeket teremtünk egy hátrányos helyzetű régióban. Munkatársaink zömmel olyan hátrányos helyzetben élő emberek, akik számára különösen sokat jelent a korrekt bérezés, kiszámítható, hosszú távú munkahely és a megfelelő munkakörülmények. Családbarát munkahelyként rugalmasan kezeljük a gyermekek miatti távolmaradást és biztosítjuk – amikor lehetséges – a gyerekekkel történő munkavégzést, amikor pedig erre nincs mód, segítünk megoldást találni a gyermekek felügyeletére. Munkarásaink 80%-a hátrányos helyzetű, üzemvezetőnk pedig kisgyermekes, nagycsaládos édesanya. Rajtuk kívül rendszeres megbízásokat tudunk adni a falu több lakosának is.

A természettel összhangban végezzük a munkánkat. A termékeink lelkét jelentő alapanyagokat, a vadon termő növényeket és gombákat a Dencsháza környéki erdőkben és mezőkön gyűjtjük. Kisebb részük, mint a fűszernövények, illetve a fenyőrügy, a feldolgozóüzemünk kertjében teremnek, a kívülről beszerzett alapanyagok esetében pedig kiemelten figyelünk arra, hogy a legjobb minőségű, felelős forrásból származó élelmiszereket vásároljuk meg. 2019 tavaszán 28 darab őshonos, tájfajta gyümölcsfát is telepítettünk a kertbe. Célunk az, hogy egy-két éven belül biominősítést szerezzenek a termékeink, így már a kezdetektől úgy állítjuk elő őket, hogy megfeleljenek a szigorú kritériumoknak.

A csomagolás és forgalmazás során kiemelt figyelmet fordítunk a hulladékmentességre. A legtöbb termékünk csomagolása üveg -  a kiürült csomagolásokat visszavesszük és újra felhasználjuk. Amennyiben ez nem lehetséges, arra kérjük vásárlóinkat, hogy hasznosítsák újra a háztartásban az üvegeket, vagy helyezzék őket szelektív tárolóba. A szárított termékeink csomagolása pedig lebomló, komposztálható celofán.

Sajtóközlemény

Az Udvarom Szociális Szövetkezet 50 millió Ft összegű támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv, Emberi Erőforrás Operatív program keretében meghirdetett „Kísérleti programok a szociális gazdaság erősítése és a leghátrányosabb helyzetű csoportok elhelyezkedése érdekében non-profit szervezetek és vállalkozások együttműködése révén” pályázaton.

A projekt során olyan élelmiszer-feldolgozó üzemet létesítünk, amely több mint 10 embernek biztosít munkahelyet a mélyszegénységben élő Baranya megyei Dencsháza községben. A helyiek felzárkóztató képzésen is részt vesznek, melynek során olyan hosszútávon hasznosítható ismereteket kapnak, mint a növénytermesztés- és gazdálkodás, feldolgozási- és árusítási szakismeretek.

Üzemünkben olyan társadalmi és gazdasági integrációt szolgáló módszert alakítunk ki, amely a leghátrányosabb helyzetű személyeknek nyújt folyamatos tanácsadást, egyénre szabott szociális és gazdálkodási segítséget, úgy hogy a résztvevők képesek legyenek a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre.

Az Európai Unió Európai Szociális Alapjának, valamint a magyar kormány támogatásával megvalósuló projekt lehetővé teszi, hogy az Új Széchenyi Terv céljaival összhangban a kialakított kisüzem hosszú távon stabilan működő vállalattá váljon, és egyfajta ”jógyakorlat”-ként mintául szolgáljon a hasonló problémákkal küzdő térségeknek.

 

A projekt alapadatai:Projekt fő kedvezményezettje: Udvarom Szociális Szövetkezet

A projekt cím: Dencsházi feldolgozó kisüzem létesítése

Projektazonosító: EFOP-1.11.1-17-2017-00007

Támogatás összege: 50 000 000 Ft

Projekt időtartama: 2018.04.01 - 2020.03.31.  Szécsenyi2020