Blog

az E-számok

2022.07.23 12:53

Pozitív tendencia, hogy az emberek egyre többet foglalkoznak az egészséggel, az egészséges táplálkozással. Mint minden divatnak, ennek is vannak túlkapásai, de sokan csak információhiányban szenvednek, amire természetesen a marketing szakma is rájátszik. 

Van egy közkeletű tévhit, amelyet fontos lenne felszámolni: ez pedig az E-számok. Ezek a számok jogosan lettek a vegyipar, a nagyüzemi élelmiszertermelés jelképei, de azért nem árt egy pár dologgal tisztában lenni.

Photo by Fancycrave.com from Pexels

 

Minden adalékanyagnak van e-száma, de ezeknek egy része azonban nem káros és nem is veszélyes. Az uniós jog értelmében minden élelmiszer-adalékanyagot engedélyeztetni kell mielőtt a gyártó felhasználja. Ekkor kapnak az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok egy E-számot. Az adalékanyagok jelentős részének már a neve sem hangzik jól, erre klasszikus példa az E300 – aszkorbinsav, más néven C-vitamin. Kevesen tudják, hogy a nagyon szigorú, bio-minősítésű eljárásokkal készült termékekben is közel 50 (!) adalékanyag található.  

Az adalékanyagok jelentős része tartósítószer is, és ez komoly félelemforrás a fogyasztókban. Azt hisszük, hogy a tartósítás csak a nagyüzemi, felgyorsult életmódunk velejárója, pedig mióta az ember kapcsolatba került az élelmiszerekkel, azóta tartósít is. Elsősorban természetesen nem vegyipari anyagokkal inkább fizikai eljárásokkal, de a nátrium-klorid vagy a kén-dioxid használata is már több ezer éves.

A másik véglet, hogy sok nagyüzemi, közel sem környezettudatos módon előállított termékről hirdetik, hogy E-szám mentes, holott ez egyáltalán nem jelent garanciát semmire. Viszont a megbízható forrásból, kisléptékben, fenntartható módon előállított termékek E-számaik ellenére sokszor jobbat tesznek a környezetünknek és az egészségünknek.

Mit tehet ilyenkor a tudatos fogyasztó? Egyrészt fontos az utánajárás, hiszen ma már több oldalon lehet részleteket olvasni egy-egy adalékanyagról, mint például a tudatosvasarlo.hu oldalon. Azt viszont sose felejtsük el, valahogy el kell, hogy jusson az élelmiszer az asztalunkra, ha már az önfenntartás helyett jelenlegi életmódunkat választottuk.

Mi a Banyaerdőnél csak természetes anyagokat használunk, termékeink tartósítószer nélkül készülnek.

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.