Blog

Tányérodon az Erdő

2022.09.29 10:52
Banyaerdő

Amikor egy gombaszakellenőr (Nagy Krisztina) és egy biológus (Priksz Gábor) találkozik, akkor jó esetben egy erdővel, gombákkal, gombás ételekkel teli könyv születik, mint ahogy ez most meg is történt.

Hiszünk abban, hogy a felelős erdőhasználat, a felelős gombagyűjtés mindenki érdeke, hiszen természeti értékeinket óvni, védeni és természetesen ízlelni kell. A könyvben minden fejezet egy olyan fenntarthatósági problémát jár körbe, amit közösen tudunk megoldani, amiről érdemes beszélgetéseket kezdeményezni szűkebb és tágabb környezetünkben. Mindezt ötvöztük a gombák világával, valamint a gombák ízvilágával. A gombákat szerető, de felhasználásukat kevésbé ismerő háziasszonyok is könnyen találhatnak olyan recepteket a könyvben, amiket az egész család szívesen fogyaszt, de gondoltunk az ételérzékenyekre is, így bátran kísérletezhetnek a gombákkal ők is.

 

" A természetben a legszebb dolog a harmónia. Földünk és a benne rejlő ökoszisztémák egységes rendszert alkotnak. Az erdő nem csak a fák összessége, hanem a benne lévő minden élő és élettelen anyag, a kövektől a páráig. Az elmúlt évszázadokban ennek az élő rendszernek lett a része az ember is. Alakítja, formálja de sajnos sokszor nem jó irányba. A sok évszázados beidegződés, hogy a természetet le kell győzni, éles ellentétben áll azokkal az erkölcsi érvekkel, mely szerint felelősséggel tartozunk a bolygónk és a jövő generációja iránt. A tudományos tények, a klímaváltozás, az elsivatagosodás, a járványok talán rávilágítana arra, hogy változtatnunk kell a Földhöz való viszonyunkon. Keressük meg a természettel harmonikus élet és gazdálkodás módjait, azokat az együttélési formákat, melyek fenntarthatóak és nem csak elvesznek a természettől. Lehet fát vágni, gombát szedni, piknikezni de mindig adjunk is vissza a természetnek, legyen ez egy egyenrangú viszony. Ezekre a hatásokra és megoldásokra is szeretnénk felhívni a figyelmet könyvünkben." Priksz Gábor

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.