Blog

Zamatos turbolya

2021.03.30 14:40
Gazdag-Marlok Andrea

Évek óta kerülgetjük egymást a zamatos turbolyával, újra és újra előbukkan az életemben, jelezvén, hogy foglalkozzak vele kicsit többet. A mai nap adta meg igazán az élményt, hogy szorosabbra húzzam az ismeretségünket, hiszen egy gombatúrán a megbeszélt helyszínt keresve (nem, nem eltévedve) egy szép turbolyaföldre leltem többedmagammal. Szedtem is egy nagy csokorral, és máris lefőztem belőle az első adag friss teát, a többit pedig megszárítom.

Magyarországon a turbolya nemzetségbe tartozó fajok közül a zamatos turbolya a leggyakoribb faj, aminek termesztett és a vadon élő (útszéli) változata is létezik. A Kaukázusban őshonos, egyesek szerint Magyarországon is, egy másik elmélet szerinte a termesztett változata vadult el.

Levelei C vitaminban, karotinban, vasban, magnéziumban, és illóolajokban gazdagok, formája a petrezselyemlevélre, vagy sárgarépa levelére hasonlít.Tavasszal az első növények egyikeként bújik ki a földből. Az időjárástól függően április-május magasságában virágjai apró fehér ernyőket formálnak meg.

Illatát és ízét a petrezselyemhez hasonlítják, de szerintem csak kinézetben hasonlítanak. A turbolya Íze enyhén édeskés, ánizsos, markánsabb ízű, ezért édes petrezselyem néven is emlegetik. Leveleit frissen érdemes szedni, hiszen az elöregedett levelek megkeserednek és rágósság válnak.

Felhasználása a gasztronómiában:

  • a friss, zsenge hajtások, és a szára párolva saláták alkotóelemei,
  • ízesített ecet vagy olaj készíthető belőle.
  • Fűszerként a petrezselyemhez hasonlóan használható, a gyenge aromájú ételek ízét dobja fel.A főzési idő végén érdemes az ételhez adni, hogy ne vesszen az aromájából. Húslevesek, csontlevesek, mártások, sültek, tojásból, gombából és halból készült ételek kiváló ízesítője.
  • Számos fűszerkeverék alapja, a francia konyha közkedvelt fűszernövénye: a finesherbes francia fűszerkeverék alkotóeleme.
  • Frissen, hűtőben, légmentesen záródó zacskóban, vízzel enyhén megpermetezve nagyjából egy hétig áll el. Szárítva természetesen tovább.

A népi gyógyászat írásos formában a 17. századtól tartja számon gyógynövényként. Az ókori perzsák és egyiptomiak is ismerhették, hiszen Tutanhamonsírjában találtak turbolyamagokat. A görögök arcfrissítő vizet készítettek belőle, a rómaiak pedig azt tartották, hogy a turbolya jó hatással van a memóriára. A középkori ember pedig hitt abban, hogya pestis elleni véd a turbolya.

Méregtelenítő, keringésjavító, vértiszító, emésztést serkentő hatásai miatt hólyagpanaszok, vesepanaszok, májpanaszok és ízületi bántalmak enyhítésére használják. Tisztító hatása miatt arctisztító és regeneráló pakolást is készítenek belőle, zúzódások, horzsolások, pattanások, ekcémás bőrfelületek gyógyításában is segít.

 

Írta: Gazdag-Marlok Andrea

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.