Blog

A gombatermesztés fenntarthatósága

2021.10.26 20:37
Mácsadi Anni

Sokösszetevős projekt a fenntartható élelmezés, a termelőn és a fogyasztón is múlik sikeressége, a környezetre gyakorolt hatás és a fair trade kereskedelem, a megfelelő munkakörülmények megteremtése mind fontos pillérei. Óriási tévedés azt hinni, hogy csak az erdei gomba fogyasztás ebben a kérdésben a megoldás, a termesztett fajok ökológiai lábnyoma is elképesztően kicsi, a gombatermesztés gyakorlatilag a fenntartható élelmezés tankönyvi példája. 

Termesztett csiperke. Fotó: Pixabay

Erdei gomba fogyasztása esetén is elkövethetők alapvető hibák, például többet szedünk a feltétlenül szükségesnél, helytelenül gyűjtjük be, illetve több módon is árthatunk a természetes körforgásnak gombászás folyamán. Ezért szükséges, hogy az alapokkal tisztában legyünk, mielőtt gyűjteni indulunk. Hogy mindenki számára jusson gomba, a termesztés a kulcsszó.

A gombatermesztés sokak számára egyenlő az eretnekséggel, hiszen mesterségesen kialakított közegben éri emberi kéz az erdei talajt sosem látott gombákat. A gombacsíra (köznyelvben spóra), amelyeket a termesztés során használnak, viszont a természet részei, ahogy a gombakomposzt összetevői is, amelyeken teremnek a csiperkék, laskák, shitake gombák, melyik tájegységen mire van igény. 

A gombák azon túl, hogy remek fehérjeforrások és tápanyagban gazdag élelmiszerek, sok esetben kalóriaszegények és több diétába vagy étkezési formába is beilleszthetők. Nem növények és nem állatok, egyedi faj, becslések szerint többmillió fajtával.

A húsfogyasztás hatalmas ökológiai lábnyomáról számos cikk és tudományos értekezés született már, a jelenlegi léptékben teljesen fenntarthatatlanok az étkezési szokásaink. Rendkívül jó törekvések vannak a húsfogyasztás csökkentésére, így a reménysugár abszolút látszik, a gomba fogyasztása pedig már csak azért is jó a beltartalma mellett, mert gazdaságilag szinte kimeríthetetlen forrás. 

Hogyan fest a gombatermesztés?

A termesztett gombák esetében gombakomposzton nevelgetik, sok esetben vertikális gazdaságon belül a kis kalaposokat, minimális víz és természeti erőforrás használatával, miközben minden vissza tud kerülni a körforgásba, és egy termelési ciklusból több betakarítás is elérhető. Vesézzük ki, mit is jelent mindez. 

Laskagomba. Forrás: Unsplash

Gombakomposzt – A termesztést nem úgy kell elképzelni, hogy más növények alól kilapátolják a földet a gombaevés úri hóbortjának kedvéért, éppen ellenkezőleg. Tökéletesen újrahasznosított, természetes anyagokból készül a gombakomposzt, legyen szó csirkealomról, mandulahéjról, kukoricacsutkáról, sörfőzéshez használható gabonáról, szénáról, szóval a merítés nagy. 

Vertikális gazdaság - Rengeteg törekvés van arra az élelmezési ágazatokban, hogy az úgynevezett vertikális gazdaságra térjenek át. Nem kell nagyot gondolni, arról van szó, hogy egymás fölött lóghatnak fürtökben a paradicsomok, teremhetnek egymás felett a gombák, mint egy jól kialakított salgópolc rendszerben. Ennél egy fokkal azért bonyolultabb a kialakítás, de abszolút kivitelezhető, az urbánus termesztés egyik legfontosabb lépése - hiszen ennyi embert egyszerűen képtelenség földeken termelt zöldségekkel ellátni. A vertikális termesztés során egyértelműen fontos a táptalaj és a fény bejuttatása, a napérlelte zöldségnek és gyümölcsnek ugyanis párja nincs. Több esetben üvegház a megoldás erre. 

Vízlábnyom - a gombatermesztésnek minimális a vízigénye, egy jól kialakított gombatelepen akár 7 liter víz is elegendő egy kg gomba megtermesztéséhez. Ez még a hagyományos szántóföldi növényeknek (búza) is kevesebb, mint a tizede, és akkor még nem is beszéltünk a marhahús 10.000 literes kilónkénti igényéről.  

Körforgás - A komposzt ismét visszaforgatható akár a növénytermesztésbe is, a gombák tápdús, értékes talajt hagynak maguk után. A gombaszüretből hátramaradt töredékek is kiváló talajjavítók, étek lehet az állatoknak is. Nem elég, hogy minimális hulladékkal jár, még szemét is alig keletkezik – pontosan ezért érdemes azokat a gazdaságokat támogatni vásárlásunkkal, ahol nem fóliázzák agyon a becsomagolt terméket. 

Betakarítás - Ami még nagy előnye a gombatermesztésnek az Amerikai Gombász Intézet szerint, hogy a termés ugyebár nő, mint a gomba, tehát gyorsan ad nagy hozamot a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyva maga után. 

Egy pincékben ügyesen kialakított gombatelep nagyon kevés energiát igényel – a megfelelő szellőztetéssel, klímatizálás nélkül jól teremnek a telepek, de természetesen a már leszüretelt gombát hűteni kell, itt jöhetnek képbe a napelemes rendszerek, melyekkel még fenntartóbbá tehető a termelés. Különösen, hogy a hűtési igény akkor jelentkezik, amikor a Nap is a legmagasabban jár.

A Banyaerdőnél hiszünk abban, hogy meg tudjuk teremteni a természettel harmóniában lévő gazdaságokat és egy komplett társadalmat, amelynek igénye is van erre, és ki is lehet szolgálni bármilyen élelemmel a természet kamrájából. Sokan dicséritek a termesztett gombáinkat, milyen szépek és ízesek, az áruk milyen kedvező. Nem gondoljuk, hogy a kizsákmányolás és a silány minőség útja járható lenne, részünkről legalábbis nem kötünk ebben kompromisszumot. Csiperkéink és laskáink a budatétényi pincékből valók, ahol fokozottan figyelnek arra, hogy vegyszer ne kerüljön rájuk, és megfelelő körülményeket teremtenek az élelmiszernek szánt gombáknak. A fenntarthatóságra a csomagolásaink esetében is figyelünk, üvegeink újratölthetők, a szárított gombák celofán-köntösei pedig természetben lebomlóak. 

Számítunk rád a környezettudatosság útján is!

 

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.