Blog

Vadsnidling, avagy fűnek látszó, zamatos tavaszi vitaminbomba az erdőből

2020.03.19 13:22
Gazdag-Marlok Andrea

Ha már tavasz, akkor itt a vadsnidling ideje is. Ilyenkor a legfinomabb! Ugyan egész évben szedhető, mégis érdemes megvárni a tavaszi időszakot. Hidegben levelük kékes, szálasabb, erősebb, ízük pedig nem túl ízletes. Tavasszal, az idő melegedésével, levelei megújulnak és friss, zsenge, hosszú hajtásokat hoznak. Ilyenkor érdemes beszerezni belőle, hiszen ebben az időszakban a legfinomabb. Természetesen a Banyaerdőnél is kapható!

Mit érdemes tudni a vadsnidlingről?

Eredete, leírása: A liliomfélék családjába, azon belül a hagymafélék (Allium) nemzetségébe tartozó, évelő fűszernövény. Európában egészen a Kaukázusig őshonos. Magyarországon már a középkorban is alkalmazták gyógy- és fűszernövényként is.  Erdőszélén, ligetekben, patakpartok mentén, a napfényesebb területeken szeret élni. Csoportokban (mintha fűcsomók lennének),akár 20-50 cm magasságig is megnőhetnek. A föld alatt sok apró kis hagymája van, amiből sűrűn, egymás mellett állva fejlődnek ki hajtásai. Levelei karcsúak, üregesek és henger alakúak, messziről akár díszfűnek is nézhetjük őket. Talán innen is eredhet másik neve, a pázsithagyma. Szokták még kígyóhagymaként, vagy fűhagymaként is emlegetni.  Íze hasonlít a nemesített metélőhagymához, a fokhagymára és a vöröshagymára emlékeztet, de kevésbé erőteljes. Enyhébb íze miatt fogyasztója nem lesz napokig hagyma- vagy fokhagymaillatú. Ez egy nagy előnye a többi hagymafélékhez képest: csak pár óráig „szaglik” az ember J. Májustól júniusig kinyúló virágai apró, kerek gömbökben, rózsaszínes - lilás színben díszítik a kis „fűcsomókat”.

Erénye, összetevői: Káliumban, oxálsavban, vasban, foszforban, kalciumban, A és C vitaminban gazdag.

A hagymaféléket a történelem folyamán természetes gyógyszernek tartották, a népi gyógyászatban sokrétűen alkalmazták és alkalmazzák. A kutatások szerint a hagymafélék biztosan jótékony hatással bírnak egyes megbetegedések megelőzésében és kezelésében, de az tisztázásra vár, hogy melyek is pontosan a gyógyhatású alkotórészei.

Kísérletek alapján a nyers hagyma fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet (növeli a HDL koleszterin mennyiségét - ez távolítja el a szövetekből és az erek falából a koleszterint).  Gátolja a véralvadást, és elősegíti a vérrögök feloldódását, csökkenti a vérrögképződést. Segít megelőzni a koszorúér-betegséget, a trombózist, és a szélütéssel, keringési elégtelenséggel összefüggő állapotokat.

Vizsgálják a rákos sejtekkel szembeni védő hatását is. Úgy vélik, hogy a hagymafélék kénvegyületei gátolhatják a ráksejtek burjánzását.

A népi gyógyászat hurutos megbetegedések esetén, fertőzések megelőzésére és kezelésére alkalmazza. Baktérium- és vírusölő hatása miatt a szájüreg fertőtlenítésére is javasolják. A középkorban varázsszerként használták a pestis ellen. A hagymafélék csípőssége meleget ad a testnek, elűzik a hideget. Azt tartják, hogy a magas foszfortartalom miatt megtisztítja a testet, segít eltávolítani a nehézfémeket és elősegíti a fehérjeanyagcserét. Étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása is van.

Figyelem! Oxálsavtartalma miatt csak mértékkel együnk belőlük. Egyeseknél a hagymafélék túlzott fogyasztásafruktántartalmuk miatt felfúvódást okozhat.

Felhasználása: Mint bármely zöldfűszer, a vadsnidling is sokféle ételben megállja helyét. Salátákban, friss sajtokban, omlettben, zöldséglevesekben, krémlevesekben, szószókban, joghurtos mártásokban, tokányokban, pestóban, sós pitében, sültekhez, húslevesben, köretekhez (rizs, burgonya, bulgur, köles… stb), túrókrémben, vajkrémben, fűszervajban, szendvicsekben, szendvicskrémekben, pástétomokban, főzelékekben, fűszer-olajakban, pogácsában, kenyérben. Hidegtálak, szendvicsek, főtt tojások díszítéséhez nagyon jól mutat.

Fontos, hogy a főzés ront az ízén, elveszti az aromáját. Érdemes tálalás előtt, a főzési folyamat végén belekeverni az ételbe, hogy megtartsa ízét. Enyhébb íze miatt a diétás ételek egyik fő fűszernövénye.

A frissen leszedett metélőhagyma sajnos viszonylag gyorsan, pár nap alatt megfonnyad, de fagyasztva vagy szárítva kiválóan tartósítható. Vásárlás után érdemes vízbe tenni, hogy meghosszabbítsuk élettartalmát, hiszen íze frissen érvényesül igazán.

Érdekesség, hogy virágjuk is ehető. Amíg zsengék, frissek, nem érlelnek magot, addig lehet csak elfogyasztani őket. Ízük enyhébb, mint a leveleké, színükkel pedig gyönyörű lilás, rózsaszín árnyalatot adnak az ételeknek.Az egész virágfejet, vagy az apróra szedett virágszirmokat is lehet használni például friss salátákhoz. Alapvetően díszítésként alkalmazzák. Jégkockába fagyasztva feldobja az italokat mind ízben mind pedig látványban. Fehérborecethez adva, pedigmennyei ízű, különleges rózsaszínes színű fűszeres ecetet kapunk.

Végül pedig legyen itt az egyik kedvenc vadsindlinges receptem, azaz a„Vadsindlinges sós pite”, ahogy én készítem, a család persze nagyon szereti.

Hozzávalók:

170 g teljeskiőrlésű búzaliszt

70 g vaj vagy margarin

1 db közepes méretű tojás

Só, ízlés szerint

A puha vajat vagy margarint morzsoljuk el a megsózott liszttel, majd dolgozzuk össze a tojással, míg a tészta összeáll. Ha szükséges szórjunk még hozzá lisztet. Egy kb. 25x25 cm-es magasabb tepsit, vagy kerámia tálat kenjünk ki margarinnal, majd a tésztát nyújtsuk ki, és fektessük bele. Érdemes a széleit magasabbra hagyni.

A feltét:

4 db tojás

½ dl tejszín

1 csokor vadsnidling a Banyaerdőtől

só, ízlés szerint

A tojásokat verjük fel, keverjük hozzá a tejszínt, a sót és az apróra vágott vadsnidlinget. Jól keverjük össze a masszát, majd öntsük rá a tésztára. A tetejére reszeljünk sajtot. 180 fokon süssük készre.

Természetesen bármilyen fűszerrel elkészíthető a sós pite, és tetszés szerint variálható a feltét. Én például medvehagymával is szeretem!

Forrás:

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2019/04/04/erdoszelek-tavaszi-vitamin-erdei-vadsnidling-kigyohagyma/

http://www.mindmegette.hu/snidling-funek-latszo-hagyma-eheto-viragokkal-47115/

Reader’sDigest Válogatás: Gyógyító ételek, ártalmas ételek Táplákozási kalauz A-Z, 1998, Budapest

Marie-Claude Paume: Ehető vadnövények, 2013

Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás, 2009