Blog

Egy év a gombákkal

2023.10.16 10:40

A gombagyűjtés évszakonként változó kaland, mely során tavasszal előbújnak az első ehető gombák, s májusban robban be a szezon. A gombászok izgalommal várják a nyári esőket, amikor ismét felpezsdül a természet, s az őszi hónapokban a különleges ízű gombák válnak a gyűjtők kulináris felfedezéseivé. Az alábbiakban kibontakozik a gombagyűjtés évszakonkénti csodálatos világa és annak változatos kihívásai.

A tavasz a gombagyűjtők számára izgalmas időszak, amikor a természet ébredezik, és az erdőkben, réteken előbújnak az első ehető gombafajok. Az egyik ilyen különlegesség a piros csészegomba, mely a korhadékbontó fajok közé tartozik. Ez a gomba gyakran kerül a túrázók kosarába, akik gondosan vizsgáltatják be gyűjtött termésüket, hogy biztosak lehessenek az ehetőségükben.

A tavasz további kincsei a kucsmagombák, melyek között megoszlanak a vélemények. Vannak, akik egyáltalán nem gyűjtik őket, míg mások nagyon kedvelik. Ezek a gombák tömegesen jelennek meg a tavasz első heteiben, márciustól májusig, és fajuktól függően 2-3 héten keresztül gyűjthetőek. A kertek még szinte üresek ilyenkor, ezért sokan szívesen indulnak gombászkodni, hogy becsempésszenek egy kis természetet az étkezésükbe.

A gombagyűjtés szezonja májusban igazán kiteljesedik. Az időjárás szeszélyeitől függően megjelennek a mezei szegfűgomba, az ízletes vargánya és többféle rókagomba is. Ebben az időszakban akár eladási mennyiségben is lehet gyűjteni, és sokan számára ez komoly kereset-kiegészítést jelent. A piacok zsúfolásig megtelnek gombászokkal, akik büszkén mutogatják a termésüket.

A nyári hónapokban a meleg és száraz időjárás miatt visszaesik a szedhető gombamennyiség. A gombagyűjtők türelmesen várják a csapadékosabb nyár végi heteket, amikor ismét elindul a gyűjtőszezon. Ezúttal is számos ízletes faj kerül elő, mint például a nagy őzlábgomba, a vargányafélék, tinóruak, galambgomba, rókagomba és a csiperkefélék.

Az őszi hónapokban a gombagyűjtés továbbra is izgalmas elfoglaltság. A nagy őzlábgomba és a vargányafélék mellett megjelennek a különböző tinóruak, galambgomba, rókagomba és szegfűgomba fajok is. Különlegességként említhető a rizike, mely a legkisebb nyomásra is kékül-zöldül, valamint a vágásfelületén színes nedvet enged, ami sokak számára érdekes, bár nem mindenki által kedvelt tulajdonság.

Összességében a gombagyűjtés egy változatos és évszakonként változó tevékenység, amely nemcsak a természet szerelmeseit, hanem a gasztronómia iránt érdeklődőket is vonzza. A gombagyűjtők életében minden szezonnak megvan a maga varázsa és kihívása, és a gombákat gyűjtve valódi kulináris kincseket fedezhetnek fel.

És egy jó tanács: felejtsük el a gombapörköltet!

A gombapörkölt rendkívül kedvelt étel, de számos más, könnyen elkészíthető fogást is érdemes kipróbálni - jó ötletek a Tányérodon az erdő című könyvünkben

 

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.