Blog

gombaszárítmányok

2022.10.04 10:40

Végre esik, hatalmas gombazsákmány várható az erdőkben. És persze máris szembesülünk a problémával? Mit is tudunk kezdeni a hirtelen nyakunkba szakadt bőséggel? Sajnos a gombák nagyon könnyen romlandó, nehezen eltartható élelmiszerek, talán az egyik legjobb tartósított fajtájuk a szárított gomba.

De mik is azok a gombaszárítmányok?

A szárított gomba a gombák aszalással tartósított változata. Szárítás során távozik az összes nedvesség a gombákból, így csatos üvegben tartva sokáig eláll, megőrzi aromáját.

A szárítmányokat felbontás után mindig le kell zárni, nehogy nedvességet kapjanak. A szárítmányt langyos vízben 2-3 órán áztatni kell, annyi folyadékban, hogy ellepje. Az áztatólé a főzésnél felhasználható. 25 g szárított gomba kb. 20 dkg friss gombának felel meg.

Alábbiakban egy pár példa, hogy melyik gombafajnak hogyan is áll a szárítás

Vargánya: levesnek, levesbe, krémlevesnek, húsos raguba, pörkölt ízesítésére, vadak ízével nagyon jól harmonizál.

Trombitagomba: kellemes fűszeres aromája a levesekkel, legfőképp a borsóval nagyon jól harmonizál. Salátáknak izgalmas színt és aromát ad. A májas ételeknek is kitűnő fűszergombája.

Szegfűgomba: elsősorban levesek ízesítésére használjuk, de mártásnak is kitűnő.

Májusi pereszke: finom, lisztes illatával a tejszínes ételekkel jól harmonizál, enyhe citrus illata levesek, mártások ízesítője.

Kucsmagomba: töltve, levesnek, ragunak, egytálételekbe, mártások készítésére is felhasználható. Mivel ritkán allergiás tüneteket válthat ki arra érzékenyeknél, így minden esetben min. 20 percig főzzük!

Galambgomba: levesekbe, salátákba, vegyes gombából készített ételekbe ajánljuk, íze enyhe.

Rókagomba: kitűnő csemegegomba, gyümölcsös illatának köszönhetően a barackkal készített ételekkel jól harmonizál. Bármilyen húsos étel kiegészítője, mártása lehet, de levesnek, tojásos ételnek, ragunak, pörköltnek is bátran ajánljuk.

Júdásfül gomba: elsősorban zöldség és gomba levesek valamint saláták készítésére ajánlott. Bármilyen húsos ragúba bele lehet csempészni, mivel semleges íze van, így inkább a látványt fogja gazdagítani. Az ázsiai konyhában nagy hagyománya van.

Lilapereszke: aromás illata levesekben, salátákban adja ki a legjobban magát. Egyéni érzékenységet okozhat a fogyasztása!

Lilatönkű pereszke: aromás illata levesekben, salátákban adja ki a legjobban magát. Egyéni érzékenységet okozhat a fogyasztása!

Érdestinórúk: fajtájától függően elszínezheti az ételt. Levesek, raguk készítésére ajánlott, a vad húsok ízével kitűnően harmonizál. Mivel egyéni allergiás tüneteket kiválthat, így minden esetben min. 20 percig főzzük!

Vöröses nyálkásgomba: lilás színűre változik főzés közben, enyhén savanykás ízének köszönhetően a tokány ételek nagy kedvence lehet. Levesek készítésére is alkalmas.

Csiperke: levesekbe, salátákba, vegyes gombából készített ételekbe ajánljuk, semleges íze miatt.

Füstölt gomba: önmagában erőteljes az íze, így inkább fűszerként használjuk. Raguk, levesek, krémlevesek, pörköltek kitűnő ízesítője. Segítségével vegetáriánus és vegán fogásokba csempészhetünk húsos, füstös ízt.

 

 

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.