Blog

bodzabogyószörp

2022.07.27 12:53

A tavasszal kecsesen illatozó bodzabokrok kora őszre robosztus, fekete gyöngyökkel teli fürtöket növesztenek. A sötét, fanyar ízű bodzabogyóból, hagyományos eljárással készítjük a szörpünket, ami igazi vitaminbomba. Ihatod hidegen vagy hűvös őszi-téli estéken forró vízzel felöntve, esetleg fűszerekkel összeforralva. Nem csak finom, hanem az immunrendszerednek is hatékony segítség a megfázás ellen!

Természetesen a szörp mellett a bodzából további nagyon sok féle dolog készülhet. Alkalmas pálinka, likőr és bor készítésére is, a régebbi időkben a gyógyhatásuk miatt fogyasztották ezeket az italokat. Likőr készítésénél 2 kg alaposan megmosott bodzabogyót szemezzen le, majd tegye egy 3-4 literes üvegbe. Öntsön rá 2 liter 96 százalékos alkoholt. Egy hétig tárolja hűvös helyen, például a kamra tökéletes hely erre. A hét minden napján rázza fel az üveget. Ezt követően 3 liter vízben főzzön fel 1 kg cukrot, 20 szem szegfűszeget, két fahéjrudat és két citrom lereszelt héját. Az egész főzetet öntse rá a 7 napig érlelt alkoholos-bodzás elegyre, és a likőrt még néhány napig ily módon pihentesse. Majd megtörténhet a szűrés és a likőr üvegekbe töltése. Még legalább 3-4 hónapig száraz, hűvös helyen hagyja érlelődni, csak azután fogyassza el.

Mire használhatjuk még a természetnek eme remek növényét? Készíthetünk belőle dzsemet, turmixot, bodzalevet, befőttet, de a bodzavirágot ki is ránthatjuk és palacsintába is süthetjük. Nem hiába hajoltak meg a bodzafa előtt az idősebb emberek, tiszteletüket ily módon fejezték ki, mert nagyon is hittek a gyógyító erejében.

paypal