Blog

A tesztoszterongomba

2019.04.02 11:33
Nagy Kriszta

Itt a tavasz, a gombászok pedig megrohamozzák az erdőt, hogy tele szedhessék a kosarukat ezzel a fura fallikus képződménnyel, a kucsmagombával.

Férfias a megjelenése, illata a szakirodalom szerint kellemes, de jónéhány őszinte mikológus[1] szerint egyszerűen csak spermatikus. Az első avar alól kikandikáló faj az évben, melyet már érdemes gyűjteni: először a cseh kucsmagomba jelenik meg a lombos erdőkben, bozótosokban, megfelelő mennyiségű csapadék után. A tavaszi áradások hatására a felázott talajon akár március közepén, végén is megtalálható.  

[1] gombaszakértő

Cseh kucsmagomba

De hogyan tud az elsők között lenni? A különleges tápanyagraktározási képességének köszönhetően. Módosult gombafonalaiból tömör képződményt hoz létre, az úgynevezett szkleróciumot, így amíg a többi gombafaj a téli álmát alussza, addigra ő már képes teljes termőtestet létrehozni. Emellett korhadékot is bont, így igencsak hasznos gomba. A tönkjének nincs nagy gasztronómiai értéke, elsősorban a süveget érdemes elfogyasztani. Ha ezt alaposan megnézzük, akkor láthatjuk, hogy kicsi csészécskékből (apotéciumok) áll, így látványos alakzatokat hoz létre egy-egy egyed.

Ízletes kucsmagomba

Magyarországon öt kucsmagomba faj található, amit piacon is beszerezhetünk, felfedezhetjük a hegyes, az ízletes, a fattyú és a pusztai kucsmákat is az árusoknál. Tőlünk nyugatabbra az ízletes kucsmagomba a vargánya értékével vetekszik, ami érthető is, hiszen sokféleképpen elkészíthető. Azonban nem árt tudni, hogy minimum 20 perc hőkezelés kell fogyasztás előtt, mivel egyéni érzékenységet, gyomorfájást okozhat a fogyasztása. A kucsmák íze remekül harmonizál a turbolyával, érdemes kísérletezni vele. Bármelyik kucsmát elkészíthetjük rizses ételnek, levesnek, míg az ízletest és a pusztait meg is tudjuk tölteni, a libamájat nagyon szereti, velünk együtt. :)

Ha az erdőt járva találunk gombát, minden esetben mutassuk meg szakellenőrnek fogyasztás előtt!

Pusztai kucsmagomba

Libamájjal töltött pusztai vagy ízletes kucsmagomba

Elkészítési idő:

Előkészítés: 5 perc
Sütés / főzés: 20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 2

Hozzávalók:

  • 15 dekagramm libamáj
  • 30 dekagramm kucsmagomba
  • 1 deciliter vörösbor
  • 10 darab aszalt szilva
  • 10 dekagramm szalonna

Leírás:

Az apróra vágott libamájat összekeverjük a vörösborban áztatott, majd lecsöpögtetett, kis kockákra vágott aszalt szilvával. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a kucsmagombát, szalonnába tekerjük, előmelegített (200 fok) sütőben megsütjük 20 perc alatt. Libamáj helyett használhatunk libamáj pástétomot is.

Kéksajtos, kucsmagombás rizs

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc
Sütés / főzés: 18 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 2

Hozzávalók:

  • 25 dekagramm kucsmagomba
  • 1 marék medvehagyma
  • 3 csésze főtt rizs
  • 10 dekagramm kékpenészes sajt
  • 1 doboz tejföl

Leírás:

Vajat olvasztunk, rátesszük a darabolt gombát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 10 percig pároljuk. Kevés levet hagyunk rajta. A hagymát apróra vágjuk, a főzés végén a gombához tesszük. Az egészet a levével együtt átforgatjuk a rizzsel, tűzálló tál aljába simítjuk. Meglocsoljuk a sajt és a tejföl keverékével, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.