Blog

petrezselyemgomba

2023.09.01 10:40

A közönséges petrezselyemgomba (Hericium coralloides) az erdők rejtett kincse, mely fehér szépségével és különleges megjelenésével ragadja meg az érdeklődők tekintetét. Először is, ne engedjük meg, hogy a "közönséges" név tévesszen, mert ez a gomba messze nem átlagos.

A közönséges petrezselyemgomba (Hericium coralloides) az erdők rejtett kincse, mely fehér szépségével és különleges megjelenésével ragadja meg az érdeklődők tekintetét.  Először is, ne engedjük meg, hogy a "közönséges" név tévesszen, mert ez a gomba messze nem átlagos.
Megjelenése korallra vagy cseppkőre emlékeztet, és az erdők odvában vagy kidőlt fákon bújik meg. Az ágas-bogas, tűszerűen lefelé növő tüskék hófehérek és törékenyek, ami egyedi és szemet gyönyörködtető látványt nyújt. A gomba teste megtalálható, rendezett tüskékkel vagy ágas-bogas "hajzattal" is, ami tovább emeli különlegességét.
Illata intenzív és aromás, míg íze a retekre emlékeztet, de kellemesen finom és kiegészíti a fűszerek ízét. A petrezselyemgomba fiatal korában fogyasztható, és az érettséget maga a gomba is jelezi, ahogy textúrája és színe is megváltozik.
Ez a gomba az erdei séta során akár a mi szemünk elé is kerülhet. Hegyekre vagy lombos erdőkbe vezet az utunk, és érdemes szétnézni, mert a petrezselyemgomba akár a fák kidőlt törzsein, odvában vagy ágain is megbújhat. Egyedi megjelenése miatt nem téveszthető össze más, esetleg mérgező gombákkal, tehát a szedésétől sem kell tartanunk.
A konyhában való felhasználás során a petrezselyemgomba széles skáláját kínálja az ízeknek. Az érett gomba teste feszes és puhán húsos, így sokféle ételhez ideális választás lehet, a krémlevesektől a gombapörköltig. Receptek könyvünkben is elérhetőek: Tányérodon-az-erdő
A közönséges petrezselyemgomba nem csak a gasztronómiát gazdagítja, hanem a természet szépségét is bemutatja. A megjelenése, íze és rugalmas felhasználhatósága miatt érdemes megismerni és kipróbálni ezt a lágyan hullámzó erdői csodát.

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.