Blog

Kézműves termékek

2023.10.16 10:40

A kézműves termékek népszerűsége rohamosan nő, és a fogyasztók egyre inkább értékelik azokat a termékeket, melyek mögött egy egyedi és hagyományos gyártási folyamat áll. A Banyaerő, mely a kézműves termékek piacán egyre ismertebbé válik, kifejezetten elkötelezett a minőségi és autentikus termékek iránt. A Banyaerő által készített termékek nem csupán magas minőségűek, hanem a kézművesség szellemiségét is hordozzák magukban.

A kézműves fagylalt, szörp, és pálinka csak néhány példa a kézműves termékek széles köréből, melyek a közelmúltban az élelmiszeripar egyik kiemelkedő trendjévé váltak. De vajon csak egy újabb divathóbortról van szó, vagy valóban a legjobb dolog, ami az élelmiszeriparral történt az elmúlt 50 évben?

Mi Teszi Kézművesnek?

A kézműves jelző nem csupán egy üres frázis; szigorú és pontosan meghatározott kritériumokat kell teljesítenie annak a terméknek, mely ezzel a címkével rendelkezik. A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete által megvizsgált szabályozás szerint a kézműves termékek előállítása során különös gondosság, "mívesség", kézi munkavégzés, és szaktudás dominál.

A Magyar Élelmiszerkönyv 2-109-es irányelve alapján kézművesnek az az egyedi jelleggel bíró termék minősül, melynek előállítása során a kézi munkavégzés, emberi erőfeszítés, irányítás és tapasztalat dominál. Az előírások szerint a termékeknek nem tartalmazhatnak pótanyagokat, beleértve a mesterséges színezékeket, aromákat, édesítőszereket és ízfokozókat.

Kézműves Termékek Kategóriái

1. Kézműves Sütőipari Termékek

Ide tartoznak a kovászolt technológiával, kézzel formázva készülő kézműves kenyerek.

2. Kézműves Pálinkák

Kisüsti eljárással, legfeljebb 1000 literes töltőképességű üstben előállított pálinkák, melyek csak egyféle és ugyanabból az évjáratból származó gyümölcsből készülhetnek.

3. Kézműves Étolajok

Magvakból vagy olajtartalmú növényi részekből, hagyományos pirítás után vagy pirítás nélkül, hideg sajtolással készült étolajak, melyekhez adalékanyag nem használható fel.

4. Kézműves Ecetek

Hagyományos technológiával, alkoholos vagy ecetsavas biológiai erjesztéssel, hagyományos eszközökkel előállított ecetek, melyek az erjedés végétől számított 3 hónapos érlelés után kerülhetnek forgalomba.

5. Kézműves Sertéshúskészítmények

Rideg vagy átmeneti tartásban nevelt állatok húsából, belsőségeiből előállított termékek. A takarmány felének gabonából (ennek a harmada kukorica) kell állnia.

6. Kézműves Tejtermékek

Hagyományokon alapuló technológiával, hagyományos eszközökkel, elsősorban kézi beavatkozással készült tejtermékek, alapanyaguk csakis rideg vagy átmeneti tartásban tartott állatoktól származhat.

7. Kézműves Lekvárok, Gyümölcsszörpök

Ezek a készítmények egy vagy többféle, friss, fagyasztott vagy hőkezeléssel tartósított gyümölcsből készülnek, nagy gyümölcstartalom és kevés hozzáadott cukor jellemzi.

8. Kézműves Fagylaltok

Az irányelvben meghatározott anyagokból, szakaszos fagyasztással, szakképzett cukrász irányításával készülnek. Az aromák, színezékek és tartósítószerek alkalmazása itt is tilos.

Összefoglalás

A kézműves termékek divathóbortként indultak, de a szabályozás és az előírások alapján komolyan vehető élelmiszeripari forradalomnak is tekinthetők. A kézműves termékek nem csak a minőségi, hanem a hagyományos értékek tiszteletben tartásának és a fenntartható termelésnek köszönhetően is kiemelkednek az ipari termékek közül. Az ilyen termékek vásárlásával a fogyasztók nemcsak az ízek, hanem a hagyományok és a környezet védelmét is támogatják.

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.