Blog

Réteink kincse a szegfűgomba

2022.06.08 23:00
Priksz Gábor

A gombákról általában az erdők jutnak az eszünkbe. Jóval kevesebbet beszélünk arról, hogy nagyon sok érdekes gombafaj él réteken, mezőkön. Adódhat ez abból is, hogy egy kirándulással egybekötött gombászás talán jobban esik egy árnyas erdőben, de inkább azért is, mert szép klasszikus rétekből is egyre kevesebb van országszerte. 

Nagyszüleink egyik kedvenc gombájának íze rengeteg gyerekkori emléket tud felidézni. Minden elismerés azoknak a nagyszülőknek, akik pörköltet, paprikást készítettek a szegfűgombából, ugyanis meglehetősen nagy munka jelentős mennyiséget összegyűjteni belőle, hátfájósoknak nem ajánlott. Legeltetett területeken a nyári időszakban nagy esők után jó eséllyel találhatunk belőle, azonban néhány éve megjelent nálunk is az üreges tönkű szegfűgomba, aminek fogyasztási értéke nem közelíti meg a mezei szegfűgombáét, ajánlott alaposan megnézni mit gyűjtünk. A szegfűgombánál a tönköt nem fogyasztjuk, érdemes már a szedésekor lecsippenteni a kalapokat, így sok időt megspórolhatunk vele a konyhában.

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.