Blog

10 tévhit a gombászásról

2019.04.18 09:24
Mihály Edina

Összeszedtük a leggyakoribb, gombagyűjtéssel és szakellenőri vizsgálattal kapcsolatos tévhiteket, és ezek cáfolatát. Ha még nem gombásztál soha, de szeretnél, kezdd ezzel!

1. A gombaszakellenőr minden gombát ismer

Csak Magyarországon a becslések szerint akár 5000 nagygombafaj is honos lehet, ezek egy jó részét még le sem írták, számos gombafaj pedig kizárólag mikroszkópos vizsgálat útján azonosítható. Tehát teljességgel kizárt, hogy valaki bármilyen, hozzá bevitt gombát azonosítani tudjon. A gombaszakellenőr-vizsga fajlistája közel 300 fajból áll, ez az, amit egy vizsgázott gombaszakellenőrnek ismernie kell, de természetesen rutinos gombászok ennél jóval több fajt is ismerhetnek. Hogy hogy tud mégis üzembiztosan határozni egy szakellenőr, ha nem ismer minden gombát? Nagyon egyszerű, a szakellenőr csak azt fogja visszaadni, ami teljes biztonsággal beazonosítható és jó, étkezési gomba.

2. Minden gomba ehető vagy mérgező

Számtalan gombafajt ismerünk, sokat pedig még nem, és bizony a többségük étkezési besorolása egyszerűen csak „nem ehető”. Hogy lehet ez? Például azért, mert az állaguk, szagok, ízük, méretük emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi őket. Vagy mert még senki nem foglalkozott a kérdéssel, így étkezési értékük nem ismert. Mint ahogy a növények és állatok közül sem eszünk meg mindent, ami nem mérgező, így a gombák közül sem.

3. Ha a kosárban egyetlen mérgező gomba is van, a szakellenőr az egészetel fogja venni

Ez azért  különösen veszélyes tévhit, mert sokakat valami egészen groteszk módon ez a hiedelem tart vissza attól, hogy szakellenőrhöz menjenek. A gombaszakellenőrök munkáját jogszabály szabályozza igen részletesen, és a vonatkozó rész szerint: „A gomba-szakellenőr emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősíti az azonos gyűjtőedényből származó gombatételeket, amennyiben azokból a mérgező gomba egyértelműen nem különíthető el, vagy azok gyilkos galócát tartalmaznak.” Tehát a szakellenőr két esetben fogja az ehető gombákat is kidobni: ha gyilkos galóca került a kosaradba, vagy ha más mérgező gomba annyira töredékesen került a gombák közé, hogy félő, hogy a darabkái a többi gombán is ott vannak (pl. susulykák szoktak így összetörni a kosár mélyén). Ha tartasz attól, hogy kidobják a jó gombáidat is, kivédheted azzal, hogy az ismeretlen fajokat külön dobozba, tárolóba gyűjtöd.

4. A gombavizsgálat pénzbe kerül

A szakellenőrök többsége piacokon dolgozik, ilyen esetben pedig a szakellenőr a piac alkalmazottja, így a piaci lakossági gombavizsgálat minden esetben ingyenes! Néhány szakellenőr vállalja azt, hogy a saját lakcímével vagy telefonszámával szerepel a gombaszakellenőrök listáján, és háznál is vizsgál. Ilyen esetben kérhetnek pénzt a vizsgálatért, de ez legfeljebb párszáz forint szokott lenni, ami igazán nem nagy ár azért, hogy egy szakember a szabadidejében, többnyire hétvégén, a saját otthonában bevizsgálja a gombáidat.

A NÉBIH honlapján megtalálod a bejegyzett gombaszakellenőrök listáját!

5. Ha egyforma gombákat szedek, elég egyet elvinni a szakellenőrhöz, hogy beazonosítsa

A szakellenőr nem csak a faj azonosítását végzi, hanem azt is vizsgálja, hogy az adott példány alkalmas-e még a fogyasztásra. Arról nem is beszélve, hogy laikusként akár egy fajnak vélhetünk különböző fajba tartozó gombákat. Tehát minden egyes példányt mutassunk meg, amit meg szeretnénk enni.

6. Amit már magabiztosan felismerek, azt nem kell gombaszakellenőrhöz vinni

Lásd 5. pont :)

7. Ha nem tudok szakellenőrhöz menni, elég, ha lefotózom a gombáimat és megmutatom egy gombászós Facebook csoportban, ott majd a hozzáértők beazonosítják

Rossz hírem van, minden mérvadó gombász-csoportban fő szabály, hogy fotóról tányérba nem határozunk. Ennek az oka igen egyszerű: a szakellenőr szinte minden érzékszervét használja, amikor megállapítja egy gomba fogyaszthatóságát: megtapintja, megszagolja, adott esetben meg is kóstolja. Ezt értelemszerűen nem tudja senki megtenni egy fotóról. Ha valaki az interneten azt mondja neked egy kép alapján, hogy valamit nyugodtan megehetsz, az biztosan nem profi. És egyébként is, te bíznád az életedet, az egészségedet egy neten megismert idegenre?

8. A mérgező gombás ételtől az ezüstkanál megfeketedik. / Minden fán növő gomba ehető. / Adni kell a kutyának egy keveset, és ha egy óra múlva is jól van, ehető (???) / A csigarágott gomba ehető, hiszen a csiga is megette

A legjobb, ha bármilyen olyan ökölszabályt és népi bölcsességet, aminek a lényege, hogy a gombák határozóbélyegek általi beazonosítása nélkül nyilatkozik az ehetőségükről, egyértelmű marhaságként tartasz számon. Mert azok is.

9. Ez itt a gyilkos galóca (általában kiegészítve a minden gomba ehető – egyszer „poénnal”)

 

Nem, ez a légyölő galóca, amely mérgező ugyan, de általában csak enyhe mérgezést okoz. A gyilkos galóca ez:

Ne indulj el gombászni, amíg nem néztél meg alaposan róla pár képet és olvastad el a határozójegyeit!

10. A végére hagytam minden szakellenőr kedvencét: A szakellenőr elveszi a legfinomabb gombákat, mondván mérgezők, aztán ő eszi meg

Nem csak buta, hanem sértő is a feltételezés. A szakellenőr maga is gombászik, ráadásul a napját azzal kezdi, hogy átvizsgálja a piaci árusok összes gombáját is, hidd el, bőven elég gombát szed és kap, nem a te három vargányádat szeretné elcsaklizni. Ha ritka vagy védett gombát szedsz, az elképzelhető, hogy elkéri(!), többnyire preparálni, oktatási céllal vagy kiállításra.

 

A sort még bőven lehetne folytatni. Neked mi a kedvenc tévhited?

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.