Blog

Laskagomba

2022.09.27 10:40

Essék pár szó a termeszett gombákról is. Ezek közül talán a legismertebb a laskagomba. Ez a faj egész évben elérhető, azonban évszakfüggő, hogy melyik változathoz jutunk éppen hozzá. Télen, a sötétebb színű, kései laskagomba jelenik meg a piacokon, nyáron, a világosabb színű, nyári laska. Számos színváltozata elérhető, termesztőknél, sárga és rózsaszín laskával is találkozhatunk. Felhasználás előtt szedjük levelekre, a rövid tönkje is felhasználható, viszont magas rosttartalma miatt érdemes apróra vágni a tönköt, hogy könnyebben emészthető legyen.

Természetsen aki a gombákat ismeri tudja, hogy a laska vadon is él Magyarországon. Méghozzá egy nagyon érdekes laskagomba faj: az ördögszekér laska.

Ez a laskaféle kivételnek számít, mert nem a fákat korhasztja, hanem a mezei iringó, más néven ördögszekér elhalt gyökereivel van kapcsolatban. Alföldi vagy hegyvidéki gyepekben, egyesével, de akár kisebb csoportokban terem, késő nyártól egészen a tartós fagyokig. Ha találunk ilyen termőhelyet, érdemes oda visszalátogatni, hisz ez a terület minden ősszel bőségesen elláthat minket ezzel az ízletes, roppanós gombával egészen a tartósabb fagyokig.

Nálunk a piacon általában a termeszett változat érhető el.

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.