Blog

Ismerd meg a Banyaerdő alapítóját!

2019.07.30 17:39
Mihály Edina

Bemutatkozik az ember, aki nélkül nem lenne a Banyaerdő. Nagy Kriszta nagyon keményen dolgozott és dolgozik azért, hogy valóra váltsa az álmát, és elvigye az erdő ízeit minden érdeklődő konyhájába.

 

Honnan jött az ötlet, hogy erdei termékekkel szeretnél társadalmi vállalkozást indítani?

Szeretnénk, ez csapatmunka, Gábor (Priksz Gábor társalapító – a szerk.) nélkül nem menne.

Az erdei gombák és növények szeretete már nagyon régóta megvolt. Minél többet megtudtam a gombákról, annál inkább egyértelművé vált, hogy mások nem feltétlenül ismerik azt a gazdag ízvilágot, amit el lehet érni a használatukkal. Sokszor találkoztam és találkozom azokkal a mondatokkal, hogy „amikor gyerekek voltunk és apámmal kimentünk a mezőre, erdőre, ilyen és ilyen finom gombát szedtünk, ettünk, de nem jutok hozzá, amióta Pesten élek”. Az emberek nagy része fél az erdei gombáktól, csak azt szedi (egyébként nagyon helyesen), amit ismer. A lényeg: az volt az alapötlet, hogy milyen jó lenne, ha a városi ember is elérné a friss és feldolgozott erdei termékeket, gombákat és nem csak azokat, amiket ismer, hanem jó lenne a kevésbé ismert árusítható fajokkal is megismertetni minél több embert. Az előzetes piackutatásunk meggyőzött arról, hogy helyesen gondoltuk, tényleg van igény a természetközeli termékekre, Baranya megyében van erdő, van lelkes munkaerő, miért ne csináljuk? A Mecsekerdő Zrt., Baranya legnagyobb erdőgazdálkodója azonnal mellénk állt, a település vezetése és az itt élő emberek szintén, így nem volt akadálya, hogy létrehozzuk a kisüzemet.

Közrejátszott az is, hogy bosszantott az a folyamat, ahogy jelenleg erdei gombás termékeket hoznak forgalomba Magyarországon. Néhány kistermelőtől eltekintve csak külföldi termékekhez lehet hozzájutni. Ezek a gombák nagy eséllyel nálunk lettek leszedve, majd kinn feldolgozva – ezután pedig visszahozzák hozzánk.

Miért pont Dencsháza? 

Évek óta járok Dencsházára, mivel a fő munkahelyemen az itteni Tanoda és Gyerekház szakmai és működtetési támogatása az egyik feladatom. Nagyon megszerettem a falut, az itt élő embereket, így amikor jött a lehetőség, hogy elindítsunk egy társadalmi vállalkozást, szinte adott volt, hogy Dencsházán. 

Hogyan lehetséges teljes munkaidős állás mellett létrehozni egy kisüzemet, felvenni az embereket, irányítani az építkezést, termelést? Alszol te eleget? :D

Sok feladatleosztással, elhivatott munkatársakkal, szinte nulla szabadidővel és nagyon kevés alvással.

Mi a legfontosabb, amit megtanultál az elmúlt pár hónap során?

Ha mélyen hiszel valamiben, akkor találsz magad mellé hasonló őrülteket, mint te vagy. Ha megvannak, akkor együtt a semmiből is fel tudtok építeni egy csodát.

Volt vicces, meghökkentő sztorid a Banyaerdő kapcsán?

Rögtön az indulásunk után már egy Michelin csillagos fővárosi étteremnek szállítottunk alapanyagot, amit én vittem el nekik. De sosem jártam még ott, eltévedtem, először kedves hajléktalanok igazítottak útba, majd a kint dohányzó szakácsokat kérdeztem, hol a gazdasági bejárat. „Ott, a Michelin csillag mellett.” – jött a válasz. Fogalmam sem volt, hogy néz ki egy Michelin csillag :D

De az is vicces volt, amikor az egyik kolléganőnk azzal tért vissza a terepről, hogy veszélyességi pótlékot kér, mert szegfűgomba szedés közben elballagott mellette a mezőn egy hatalmas bika. A munkavédelmis sem tudott erre az esetre védőfelszerelést ajánlani, kizárólag a futást.

Mi a kedvenc Banyaerdő terméked? Mi a kedvenc gombád és vadnövényed?

Kedvenc termékem mindig, amit éppen készítünk, a legkedvencebb pedig a füstölt gombáink, füstölt sóink.

A kedvenc gombám minden évszakban változik persze, tavasszal a kucsmagomba, nyáron a bronzos vargánya és a rókagomba, petrezselyemgomba, gesztenyetinóru, gyapjas tintagomba, ősszel a vöröses nyálkásgomba, őzláb, pöfeteg, ördögszekér laska, rizike, télen a fagyálló csigagomba, téli laska. Idén nyáron az új kedvencem a kenyérgomba és a keserűgomba lett.  Na jó, lebuktam, nagyjából minden gomba a kedvencem.

A vadnövények közül az ibolyát, orgonát, vadsnidling virágot, fenyőrügyet és a turbolyát szeretem nagyon.

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.