Blog

A klímaváltozás és a gombák

2023.03.09 10:40

A 2022-2023-as tél a második legmelegebb tél volt a magyar meteorológiai mérések több mint 100 éves történetében. Érdekes kérdés, hogy mindez hogyan érinti a gombáinkat?

Erdei gombáink extrém érzékenyek az időjárási jelenségekre. A klíma egészének változása, de a helyi mikroklimatikus változások is befolyásolják a gombák életét, mivel ők alapvető részei a természeti körforgásnak, eltűnésük súlyos következményekkel jár. Hazánkban a klímaváltozás hosszútávú hatásait még nem látjuk tisztán, de amit a leghamarabb észreveszünk, hogy Magyarországon az időjárás egyre szélsőségesebb. A legfájóbb, hogy míg Nyugat-Európában nő a csapadék mennyisége, addig nálunk a melegedési tendenciával együtt egyre kevesebb csapadék hullik, romlik a vízmérleg. Ennek alapvető oka a növekvő párolgás, valamint az, hogy az intenzívebb záporok, zivatarok csapadékmennyisége gyorsan eláramlik, ahelyett, hogy a talajba szivárogna. 

Az erdei gombáknak nem tett jót az elmúlt évtizedekben az intenzív mezőgazdaság és az erdőművelés terjedése erre tett még rá egy lapáttal a klímaváltozás. Természetesen a felmelegedés számos negatív hatása melett némi pozitívumot is meg lehet említeni. A gombák nem szeretik a fagyot, és az egyre enyhébb telek így meghosszabbítják a gombák tenyészidejét. Régen például a decemberi gombászás szinte ismeretlen volt, tavaly karácsonykor ugyanakkor lehetett téli fülőkét szedni, ami száz évvel ezelőtt elő sem fordulhatott volna.

A szélsőségessé váló időjárás Magyarországon több tucat gombafaj visszahúzódásáért felelős. A Kárpát-medence mindig is különleges terület volt, több gombafajnak itt van az elterjedési határa, így a császárgalóca (termőterület északi határa Európában) vagy a pusztai kucsmagomba (termőterület nyugati határa Európában) tűnhet el legelőször. A váratlan tavaszi hideghullámok, a száraz tél sok koratavaszi gombánk visszaszorulását okozhatja. Ezeken a gombafajokon, ahogyan a természet egészen is, segíthet a természetközeli gazdálkodás, a megfelelő mikroklimatikus viszonyokat biztosító erdők megtartása és a vízvisszatartás. Ezek azonban önmagukban nem oldják meg a klímaváltozás hatásait, a legfontosabb, hogy valós társadalmi döntések szülessenek, a politikai és a gazdasági szereplők pedig belássák, hogy változtatni kell a jelenlegi hozzáállásukon.

A klímaváltozásra érzékeny gombáinkról további részlet a könyvünkben.

paypal