Blog

Faeper vagy faszeder?

2022.06.13 10:00
Priksz Gábor

Az Alföldön eperfának, Dunántúlon, a Felvidék nyugati részén és Szlavóniában szederfának hívták és hívják a mai napig ezt a 2-4 cm-es gyümölcsű fát.

Az új gyümölcsök elnevezése sokszor szokott problémát jelenteni, legtöbbször olyan nevet adnak neki – ha magyarul nincs még neve – ami utal a gyümölcsére, egy itthon már ismert gyümölccsel való hasonlósága miatt. Mivel a szederfa termése legjobban az indás, kúszó, szürkéskék termésű hamvas szederre és a földi eperre vagy szamócára (na, az eper és a szamóca is megérne egy hosszabb írást) emlékeztette elnevezőit, meg is lett az új növény elnevezése, itt-ott hol így, hol úgy.

 

 

A fapeper szörp kapható a webáruházunkban, vagy viszonteladóinknál, de ha valakinek kedve támad otthon elkészíteni, itt egy gyors recept:

Az összegyűjtött faepret kicsi száracskájával együtt berfőzőlábasba tesszük, és addig forraljuk, amíg a gyümölcs teljesen szétmállik. Ekkor szűrőkanálon átszűrjük, át nyomkodjuk, s az így nyert kékeslila nedűből cukorral szörpöt főzzünk. Hogy mennyi cukor kell bele, azt csak megsaccolni lehet. Ha néhány héten belül elfogyasztjuk, akkor kevesebb, de ebben az esetben hűtőben kell tartani. Ha télire akarjuk eltenni, sűrűbb töményebb szirupot főzünk belőle, forrón üvegekbe töltjük és a biztonság kedvéért egy csipetnyi tartósítószert szórunk a tetejére. Üzemi körülmények között mi tartósítószer nélkül készítjük. Ha figyelünk a megfelelő eljárásrendre otthon is megúszhatjul a mesterséges tartósítószert.

Ez a szörp csodálatos ételfestékként is használható.

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.