Blog

A bodza

2019.04.02 11:33
Nagy Kriszta

Sok országban a bodza (Sambucus nigra) közeli kapcsolatban áll a mágiával, a boszorkánysággal.

img_9032.JPG

 

 

Könnyű felismerni a növényt, Európában és Ázsiában őshonos, néhány méter magasra nő meg. Májusban messziről érezni a virágnak az illatát, ami apró, fehér kis virágokból áll, virágzata bogernyő. A gyalogbodza az egyetlen növény, ami külsőre hasonlít rá, de ha megdörzsöljük, kellemetlen illatot áraszt, ellentétben a fekete bodzával. Vigyázat, még mérgez is!

Számos felhasználása van a gyógyításon kívül, sűrű palacsintatésztába mártva, rántott bodzavirágnak, bodzaszörpnek, limonádénak, ízesített cukornak készítjük el leggyakrabban.Száraz, napos időben szedjük, mert a virágpor akkor a legintenzívebb.

 

Bodzavirág pezsgő

  • 4,5 l. víz
  • 70 dkg cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 evőkanál borecet
  • 12 bodzavirág ernyő

Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a cukrot, majd jól keverjük fel.
Ahogy kihűlt a cukros lé, adjuk hozzá a citrom levét, a borecetet, a citromhéjat, a bodzavirágokat. Takarjuk le egy konyharuhával, majd hagyjuk állni 24 órát.
Szűrjük át a levet vékony textilen (muszlin a legjobb), töltsük kiforralt üvegekbe, majd sötét helyen hagyjuk állni két hétig. Én csatos üveget használok, mert képes és kiforrja magát, ha elfeledkezem róla. Jól hűtsük be, néhány napig áll el.

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.