Blog

Tavasz és a klímaváltozás

2023.10.16 10:40

Magyarországon is korábban kezdődik a tavaszi virágzás klímaváltozás hatására. Sőt egyes gombák is meglepő időpontban jelennek meg hazánkban. Mi is találtunk lila pereszkét februárban, sőt a Római Parti Piacon, március végén már májusi pereszkét kínáltunk a vásárlóknak.

 

Korábban indul el a tavaszi virágzás a klímaváltozás miatt – állapítja meg egy friss kutatás, bár nem kell botanikusnak lenni, elég körülnézni a környezetünkben. Ha kicsit el lennénk tévedve, bizonyos dátumok vagy pár éves fényképek könnyen útba igazítanak. Hogy csak egy példát említsek, hogyan lesz a ballagásra orgona, ha idén már március végére teljes díszében pompázik ez a késő tavaszi növény.

Nem meglepő, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése és az enyhe telek hatására a természet egyre korábban ébred. Hogy mekkora ez a változás és milyen tovagyűrűző hatásai lehetnek az már inkább érdekes kérdés.

Egy spanyol tanulmányban 35 évnyi virágzási adatot elemeztek. Eredményeik alapján a tavaszi virágok, mint a bodza, és a hárs, átlagosan 18 nappal korábban nyílnak, mint a 80-as években. A klímaváltozás miatt a természet biológiai ritmusai módosulnak, ami a 'fenológia' tudományterületének vizsgálati területe.

A kutatás szerint az átlagosnál melegebb téli hónapok miatt a virágok hamarabb kezdenek el virágozni, és a rovarok is korábban aktívak lesznek.  A klímaváltozás és a korábbi virágzás nem csak a növényekre, hanem a rovarokra is hatással van. A korábban virágzó növények korábban vonzzák a beporzó rovarokat, amelyek a virágokra támaszkodnak táplálkozáshoz és szaporodáshoz.

Magyarország központi helyen fekszik a madármigráció útvonalán, így a korábbi virágzás a rovarok korábbi aktivitása hatással lehet a vándormadarak táplálkozására és szaporodására is.

Az enyhe időjárás miatt idén előbb megkezdődött a pollenallergiások kálváriája, külön nehézség, hogy egyes fajok virágzása egymásba is csúszik, így még több pollennel találkoznak az arra érzéknyek.

A klímaváltozásra érzékeny gombáinkról további részlet a könyvünkben.

 

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.