Blog

9+1 érdekesség a medvehagymáról

2021.03.12 06:22
Gazdag-Marlok Andrea

1. Sokféle néven emlegetik: kígyóhagyma, poroszhagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma, sási hagyma, sajamás, salamás, de szinte minden külföldi ország elnevezésében benne foglaltatik a „medve” szó.

2. Tavasszal a nedves árnyas erdőkben sűrű, fokhagymára emlékeztető illatú szőnyeget alkotnak.

3. Levelei hasonlítanak a gyöngyvirágéra, de szerencsére könnyen meg lehet őket különböztetni: más időben bújnak elő a földből, a medvehagyma sokkal hamarabb. Illatuk alapján, pedig könnyen el lehet őket különíteni, hiszen a gyöngyvirágnak édes illata van, nem pedig fokhagyma.

4. Virágjai hófehér, apró kis liliomszerű ernyőkben nyílnak.

5. Régi megfigyelések szerint, a téli álmot alvó medvék felébredés után táplálékként fogyasztották, gyomruk, beleik és vérük megtisztítására, és a téli álom okozta fáradtság utáni erőgyűjtésre.

6.Más hiedelmek szerint, aki medvehagymát eszik, olyan erős lesz, mint egy nagy mackó.

7.Őseink gyógyító ereje miatt régóta használják a népi gyógyászatban: méregtelenítésre, immunrendszer erősítésre, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére, vérkeringés javítására és felső-légúti megbetegedések gyógyítására

8. Fűszerként sokoldalúan felhasználható: vajak, sajtok, tejtermékek, tojás ételek, pékáruk, saláták … stb ízesítésére.

9. Alapanyagként ínycsiklandozó levest, főzeléket, vagy pestót lehet belőle készíteni.

9 + 1 Természetesen frissen a legjobb elfogyasztani, de szárítva (fűszerként és gyógyteának) vagy fagyasztva (fűszerként, és alapanyagként) is lehet tartósítani.

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.