Blog

6+1 szabály, ha erdei gombát gyűjtesz

2021.11.25 10:42
Mácsadi Anni

Gombaszezontól független az a pár alapszabály, amelyet fontos betartanunk az erdei gombák gyűjtésénél. Tudjuk, hogy a lelkesedés sokszor előre visz, de ha nincs mögötte a megfelelő háttértudás, fogadjunk meg néhány írott és íratlan szabályt. Ezzel leszünk felelősek, és leszünk jó gombagyűjtők. 

A szabályrendszer betartása fontos szakmailag, az egészség megőrzése és a mérgezések elkerülése érdekében. Emellett természetvédelmi szempontból is óriási károkat okozhatunk, ha ész nélkül rongálunk. Ha netán védett fajt tépünk ki, azt a pénztárcánk is bánhatja. Mire érdemes figyelni?

1 – csak azt gyűjtsük, amit biztosan ismerünk 

Számunkra ismeretlen gombafajt ne szedjünk ki a földből, és ne vigyük haza csak azért, hogy elmondhassuk, gombát szedtünk. Fotózzuk le a gomba teljes testét, és mutassuk meg bejegyzett gombaszakellenőrnek (gombaszakellenőrök listája ITT) , ha szeretnénk tudni a nevét, de amiről nem tudjuk teljes bizonyossággal, micsoda, hagyjuk ott a természetnek. Ha mindenképp leszednénk a gombát, csak 1-2 példánnyal tegyük meg.

Rengeteg védett és/ vagy mérgező gombafaj van, ezzel a lépéssel saját magunkat és a természetet is védjük. A gombák nem azért nőnek az erdőkben és mezőkön, hogy bármennyit leszedhessünk öncélúan - ráadásul nem is nő belőlük akármennyi, erre az idei száraz év nagyszerűen rámutatott. Ehető gombákkal összekeverhetőek súlyosan mérgező és halálos gombafajok is, tehát amit nem ismerünk 100%-os bizonyossággal, ne gyűjtsük be.

2 – ne tegyük tönkre a gombák élőhelyét

Ha nem szakszerűen gyűjtjük be a gombákat, még az is előfordulhat, hogy a területen miattunk nem nő majd gomba. Nem képesek megfelelően szaporodni – vagy nem is lesz minek, mert a talajt feldúltuk, és minden gombát összeszedtünk, amit csak láttunk. Hagyjunk tehát másoknak is - gyűjtőknek és más élőlényeknek egyaránt, valamint hagyjuk a kolóniát regenerálódni - ha kiszedjük a gombát a földből, temessük be a helyét, hogy a micéliumok ne sérüljenek tovább. 

3– Végy el annyit, amennyit megeszel

Egyébként van törvény arra, hogy egy földi halandó maximum 2 kg/fő mennyiséget gyűjthet, ha nem értékesítés a célja, de a józan paraszti észre is hagyatkozzunk. A saját magunk és családunk élelmezéséhez szükséges mennyiséget ne lépjük túl akkor sem, ha a gomba szép, ha korábban alig volt, vagy mert jól mutat majd a Facebook csoportban posztolt képen. 

A túlszedés kimeríti az erdőt, ráadásul felesleges is. Arról nem is beszélve, hogy másnak, akinek otthont vagy élelmet jelentene a gomba, nem hagyunk, pedig megtehettük volna. 

3 - Elefánt a porcelánboltba való

Ha az erdőben sétálunk, szokjuk meg, hogy ott nem úgy járkálunk, mint a városban. Itt bizony figyelünk, hogy ne törjük le az ágat, nem hagyunk magunk után szemetet, nem zavarjuk az állatvilágot céltalan hangoskodással, és nem tapossuk agyon se a cincért, se a gombát, pláne nem rúgjuk fel őket. Az erdőt járva látjuk, hogy dívik a kirándulás elején leszedni, majd a végén eldobálni a gombát. Erről szépen kérünk mindenkit, szokjon le.

4- Gyűjtési technikák 

Örök kérdés, hogy vágjuk-e el a tönknél a gombát, vagy tépjük ki a földből - jelenleg az utóbbira esküsznek a szakemberek, de arra továbbra is figyeljünk, hogy kitépés és vágás esetén is tisztelettel bánjunk a gombával, a lehető legkisebb károkozással járjunk el. Nagyon fontos, hogy ha már a felhívásunk ellenére leszeded az ismeretlen gombát, azt külön gyűjtsd a többitől úgy, hogy ne érjen hozzájuk - egy begyűjtött gyilkos galóca a teljes kosártartalmat kidobásra ítéli.

5 – Sikk a fonott kosár 

Nemcsak a korral nem haladó nénik és bácsik járnak rőzséből font kosárral az erdőben, gombát gyűjteni a legjobb eszköz. Ha nincs nálunk, akkor egy darab zsebkendő is megteszi, de semmiképp ne tegyük a gombákat zacskóba vagy edénybe, mert tönkre megy, és csak pazaroltuk az időnket és az erdő-mező forrásait. Ma már ráadásul kaphatók egészen kicsi kosárkák is, amellyel az erdő csendjét szerető gyermekeink is segíthetnek a szedésben, ha megmutatjuk nekik, mit szedhetnek és mit nem - esetükben különösen legyünk körültekintőek.

6 – Ne kóstolgassuk a nyers gombát!

Ugyan vannak olyan fajok, amelyek nyersen is fogyaszthatók, de ezeket egyrészt nagyon könnyű mérgező társaikkal összekeverni, másrészt pont olyan magasságban nőnek, ahol kerülhet rá férgektől hemzsegő rókaürülék. Ennek szervezetbe jutásáról mi mindenki helyében lemondanánk. 

+1 – Az erdei immunrendszer

Ma már egyre több helyen jelenik meg az erdő immunrendszere kifejezés, és egyre több kutató ismeri fel, hogy az erdő egészét kell figyelembe venni, amikor kutatják. A gombák és a fák kommunikálnak, a kis kalaposok élelmet és búvóhelyet adnak megannyi állatnak, korhasztják a növényeket, amelyből jobb minőségű talaj lesz, így létezésük és bizonyos fokú háborítatlanságuk elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges maradjon az erdő, amely befogad minket 1-1 túra alkalmával. Óvjuk és gondozzuk ezt a harmóniát. 

 

A járvány még azt is az erdőbe űzte, akinek korábban eszébe nem jutott a természet lágy ölén tölteni a hétvégét, és ez sajnos meg is látszik az erdőkön, mezőkön. A szemetelés és viselkedés témakörét most nem érintettük, azt viszont fontos leszögezni, hogy a nem megfelelő gombagyűjtés sajnos nagyobb ökológiai problémákat vet fel, mint azt elsőre gondolnánk. 

Vannak fajok, amelyeket étkezés előtt hőkezelni kell, van, amelyiknek egy öblítés is elég - van olyan, amely nem mérgező, de nem is ehető gomba, a gyilkos galóca meg sajnos valóban gyilkos. Étkezés előtt minden esetben kérjük ki gombaszakellenőr véleményét a gyűjtésről. A védett fajok listája és a gyűjtés törvényi szabályozása pedig a Magyar Mikológiai Társaság oldalán érhető el.  

 

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.