Blog

Fenyőtoboz lekvár

2022.06.13 10:00
Priksz Gábor

Hónapok óta dolgozunk szó szerint verejtékes munkával azért, hogy bemutathassuk nektek legújabb termékünket, a tobozlekvárunkat. De mit is kell tudni a grúzok egyik kedvenc nyalánkságáról?

A tobozlekvár, nem az a tipikus lekvár, amit a vasárnap reggeli vajas kenyérre kensz, ő inkább sajtokhoz, sültekhez kiváló. Nemcsak a neve különleges: első osztályú kiegészítő, olyan ízvilágot varázsol bármiből, ami semmihez nem fogható. De honnan is erded? A nyár legnagyobb ajándékai a friss gyümölcsök és zöldségek. Annak érdekében, hogy ebből a kincsből minél többet megmentsünk a télre, világszerte a befőzés különböző fajtáit alkalmazuk. Persze mindenhol más számít normálisnak: a kényszer vagy a kényelem egészen érdekes lekvárokat hívott életre. Nálunk szilva, barack, máshol gomba, áfonya, és fenyőtoboz…

Kelet-Európa sötét fenyveseiben tobozlekvár készül. Amikor először hallunk erről a készítményről, rögtön azokra a nagy, öreg fás termésekre gondolunk amik az erdőben hevernek. Amikor aztán jobban utána járunk kiderül, hogy itt nem is a száraz tobozokról, hanem a májusban gyűjthető, friss puha tobozkezdeményekről van szó.

Kelet-Európa legtöbb országában készítenek ilyet. Erdélytől Törökországon át egészen Grúziáig mindenhol felbukkantak a kis szirupos tobozok.  Hogy mi késztette az itt élő embereket a tobozlekvár készítésére? Talán a régiek „mindent használjunk fel” szemlélete, vagy a hagyományos gyümölcsök bőségének hiánya. Mindenesetre megszületett a tobozlekvár, ami az általunk ismert gyümölcskészítményektől sok mindenben különbözik. Tulajdonképpen cukorszirupban eltett friss tobozok ezek, amit elsősorban nem desszertként, hanem házi orvosságként fogyasztanak. Köhögésre, megfázásra és más légúti betegségekre szedik.

 

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.