Blog

erdei etikett és a gombák

2023.03.09 10:40

Örömteli, hogy egyre több ember jár a természetbe, hiszen amit megismerünk, megszeretünk azt talán védeni is fogjuk.  A szépségért, friss levegőért, nyugalomért vagy a különleges vadvilág megfigyeléséért a természetbe látogatók ugyanakkor jelentős hatással vannak a környezetükre.

 

A turistautak, főleg a hegyvidéki területeken az erózió melegágyai, a hegyi kerékpárosok és a gyalogosok miatt is. Egy-egy lezúduló zivatar pillanatok alatt lemossa a védetlenné vált felső talajréteget. Ha pedig elhagyjuk az utat, akkor még több kárt okozunk a védett növények kitaposásával. Mi lenne a helyes megoldás? A mi meglátásunk szerint a tömegturizmus nem a természeti területekre való. A nagyüzemi mezőgazdasági táblákhoz persze senki nem akar kirándulni, de vannak olyan tájak, melyek gazdasági haszon mellett egy túrázó számára is örömet jelenthetnek. Elegyes gyümölcsösök, hagyásfákkal tarkított legelők, kertek felvehetik a versenyt a fokozottan védett természetvédelmi területekkel.

A turizmus és a túlszedés részben a legértékesebb, mindenki által kedvelt gombáinkat érinti. Mindenki örül egy könnyen felismerhető vargányának, de a kíváncsiság miatt sokan mindenféle érdekes gombát leszednek, melyek a szakellenőr kukájában végzik. A gombáknak csak kisebb részét látjuk a föld felett, valójában hatalmas micéliumhálózat rejtőzik a talajban, így a termőtestek leszedésével csökkentjük a gombák ivaros, spórákkal történő szaporodásának lehetőségét, az intenzív gyűjtéssel pedig veszélyeztetjük a nagy mennyiségben gyűjtött és felhasznált gombafajok elterjedését. Csak annyit szedjünk, amennyire valóban szükségünk van.

Tudnivalók a gombák gyűjtéséről és feldolgozásáról

Ha magunk gyűjtjük a gombát, akkor néhány fontos szabályt mindenképpen be kell tartanunk. Magyarországon 58 kiemelten védett gombafaj van, melyek természetvédelmi értéke 5 és 10 ezer forint között változik. Ha szedésük során természetvédelmi őrrel akadunk össze, jelentős összegre is megbüntethet minket.

A védett fajok megóvásán kívül más szabályok is vonatkoznak a gombák gyűjtésére:

  • személyenként naponta 2 kilogramm gyűjthető;
  • magánterületen való gyűjtés esetén engedély szükséges a tulajdonostól;
  • védett természeti területen csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható gyűjtés függetlenül attól, hogy az adott gombafajta védett vagy sem;
  • a gombák gyűjtéséhez mindig jól szellőző eszközt, kosarat használjunk mivel a nejlonzacskóba eltörik és gyorsan befülled a gomba és mire hazaérünk, már dobhatjuk is ki.

Ha ismeretlen fajt gyűjtünk, egy papírzacskóban mindig különítsük el a többitől, mert ha mérgező faj kerül az ehető gombák közé, akkor nagy valószínűséggel a teljes kosár tartalmát ki kell dobnunk. Ennek az az oka, hogy vannak olyan súlyosan mérgező gombafajok, amelyeknek csak egy kis darabja is belekerül az ételbe, annak súlyos, életveszélyes következményei lehetnek. Az ismeretlen példány tönkjének tövét, gallérját, bocskorát ezért soha ne távolítsuk el, mert a szakellenőrnek sokszor ezek a legfontosabb ismertetőjegyek.

A gombák feldolgozását a tisztítással kezdjük. A tisztítás semmi esetre nem lehet vízben való áztatás, hiszen a gombák nagyon hamar magukba szívják a vizet, így lebomlásuk felgyorsul, a főzési idő pedig a sokszorosára növekedhet. A vadon élő gombáink némelyike csak feltételesen fogyasztható: van, amikor a 20 perc előfőzést, hőkezelést azért kell betartani, mert a termőtest hőre bomló enyhe méreganyagot tartalmaz (pl. csoportos tuskógomba), de van, amikor a gomba magas rosttartalma az ok, így a főzés által könnyebben emészthetővé válik (pl. sárga gévagomba). Receptjeink mindegyikénél jeleztük, ha a gomba külön előfőzést, előkészítést igényel.

Sajnos sokan lehúzzák a gomba kalapbőrét, amely több szempontból is felesleges. Egyrészt időigényes, másrészt ezzel értékes ásványi anyagokat és vitaminokat veszítünk, mivel a gomba D- és B-vitamin tartalma a külső 1-2 mm-ben koncentrálódik. Van azonban néhány olyan gombafaj, amely kalapbőrét étkezési értékének növelése érdekében lehúzzuk (pl. vöröses nyálkásgomba, piruló galóca), mert nyálkássá teheti az ételeket.  Receptjeink mindegyikénél jeleztük, ha a kalapbőr lehúzás indokolt.

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.