Tudod-e?
Vannak olyan gombák, mint például a gyilkos galóca, ami táplálékul szolgál például a csigáknak, de számunkra halálos mérget termel. Ha hozzáérünk természetesen nem lesz bajunk, de mi magunk nem ehetjük meg.
Ráadásul a mérge csalafinta, fogyasztás után kb. 8 órával rosszullét következik be, hányás, hasmenés formájában, de utána ez gyorsan elmúlik. A méreg tovább dolgozik bennünk, majd eltelik egy nap, tünet nélkül, mire észbe kapunk már a sürgősségin sem tudnak segíteni. A második szakaszban látszólagos javulás után egyre fokozódó sárgaság, májsejt-károsodás jön létre, májkóma következhet be. A halálos kimenetel oka a májsejtek pusztulásán kívül az azzal egy időben zajló vesekárosodás és vizelet-kiválasztási zavar. Itt már a legjobb orvosok sem tudnak segíteni. Mi ebből a tanulság? Minden esetben vizsgáltassuk meg a szedett gombát gombaszakellenőrrel, akiket nagyobb piacokon megtalálunk. Ne higyjük el azokat a szóbeszédeket, amikor azt állítja a szomszéd vagy egy távoli ismerős, hogy az a gomba ehető, amelyiket a csiga megrágta.
Íme egy csigarágta gyilkos galóca:

Császárné Erdélyi Katalin fotója
Nyammogó csiga: