Játék

Gyilkos galóca

2023.05.14 10:01

Tudod-e?

Vannak olyan gombák, mint például a gyilkos galóca, ami táplálékul szolgál például a csigáknak, de számunkra halálos mérget termel. Ha hozzáérünk természetesen nem lesz bajunk, de mi magunk nem ehetjük meg.

Ráadásul a mérge csalafinta, fogyasztás után kb. 8 órával rosszullét következik be, hányás, hasmenés formájában, de utána ez gyorsan elmúlik. A méreg tovább dolgozik bennünk, majd eltelik egy nap, tünet nélkül, mire észbe kapunk már a sürgősségin sem tudnak segíteni. A második szakaszban látszólagos javulás után egyre fokozódó sárgaság, májsejt-károsodás jön létre, májkóma következhet be. A halálos kimenetel oka a májsejtek pusztulásán kívül az azzal egy időben zajló vesekárosodás és vizelet-kiválasztási zavar. Itt már a legjobb orvosok sem tudnak segíteni.

Mi ebből a tanulság? Minden esetben vizsgáltassuk meg a szedett gombát gombaszakellenőrrel, akiket nagyobb piacokon megtalálunk. Ne higyjük el azokat a szóbeszédeket, amikor azt állítja a szomszéd vagy egy távoli ismerős, hogy az a gomba ehető, amelyiket a csiga megrágta (a csigának nincsen mája, csak mondom).

Vajon Elek gyilkos galócát fogyasztott? Juliska délre ígérte, hogy megérkezik hozzá, de késett néhány órát, így már csak az eszméletlenül fekvő Eleket találta meg, aki néhány óra múlva el is hunyt a sürgősségi osztályon...

Íme egy csigarágta gyilkos galóca:

gyilkosgalóca

Császárné Erdélyi Katalin fotója

Nyammogó csiga:

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.